Comitet ONU cere alegeri deschise în Hong Kong

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a cerut joi Chinei să asigure votul universal în Hong Kong, subliniind că aceasta implică atât dreptul de a fi ales cât şi dreptul de a vota.
Proteste din Hong Kong. 17 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
Andrei Popescu
23.10.2014

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a cerut joi Chinei să asigure votul universal în Hong Kong, subliniind că aceasta implică atât dreptul de a fi ales cât şi dreptul de a vota.

Cei 18 experţi ai Comitetului, care monitorizează respectarea Acordului Internaţional asupra Drepturilor Civile şi Politice ratificat de Hong Kong, au făcut acest pas după ce şi-au manifestat îngrijorarea faţă de planul Beijingului de a selecta candidaţii pentru funcţia de şef executiv al fostei colonii britanice.

Comitetul a căzut de acord asupra “nevoii de a asigura votul universal, ceea ce înseamnă atât dreptul de a fi ales cât şi dreptul de a vota. Principalele temeri ale membrilor Comitetului s-au concentrat pe dreptul de a candida fără restricţii nerezonabile”, a declarat Konstantine Vardzelashvili, care a condus sesiunea.

Mii de oameni au ieşit pe străzile Hong Kong-ului pentru a protesta împotriva planurilor guvernului central de a permite doar susţinătorilor Beijingului să candideze în alegerile din 2017 pentru funcţia de şef executiv, alegătorilor nerămânându-le altă soluţie decât să voteze ceea ce li se pune pe tavă.

Christine Chanet, o judecătoare franceză şi membră a Comitetului, a declarat Agenţiei Reuters că membrii Comitetului nu doresc ca Beijingul să selecteze candidaţii.

Emily Lau, membră a Consiliului Legislativ din Hong Kong şi preşedintă a Partidului Democrat din Hong Kong, a participat la sesiunea de discuţii a Comitetului şi-a exprimat acordul faţă de poziţia adoptată de acesta.

Aceasta a adăugat că propunerea Beijingului nu este în conformitate cu Acordul Internaţional asupra Drepturilor Civile şi Politice, un tratat cheie adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1966 şi care a fost semnat de China în 1998 dar niciodată nu a fost ratificat. Acordul garantează libertăţi fundamentale, incluzând dreptul la autodeterminare şi la alegeri libere şi corecte.

După aproape o lună de nesupunere civilă, un grup de studenţi şi-a obţinut în cele din urmă şansa, în cadrul unei întâlniri desfăşurate în districtul Aberdeen din Hong Kong, de a-şi prezenta cazul oficial în faţa guvernului, subliniind cum şi de ce ar trebui să fie Hong Kong-ul mai democratic.

În timpul celor două ore ale discuţiei de marţi, 21 octombrie 2014, studenţii au obţinut o singură concesie din partea oficialilor adunaţi: ei vor trimite unui organ al autorităţilor centrale chineze un raport care detaliază chestiunile abordate de manifestanţi. Acest “raport sentimental”, cum a fost etichetat repede în limba chineză, pare să fie singurul rezultat concret al discuţiilor.

Încă nu este clar dacă se va mai ţine o altă rundă de discuţii sau care va fi următorul pas al activiştilor.

“Oamenii din Hong Kong speră că oficialii guvernamentali care se bucură de putere să aibă curajul să discute sincer cu publicul şi să rezolve toate aceste probleme politice pe care tot ei le-au creat”, a declarat Lester Shum, secretar adjunct al Federaţiei Studenţilor. “Noi suntem furioşi. Nu am înţeles niciodată de ce guvernul ne-a impus să acceptăm în linişte propunerea Congresului Naţional al Poporului şi de ce nu are curajul de a rezolva aceste chestiuni politice.”

Shum a concluzionat: “De ce au fost loviţi în cap cu bastoanele atât de mulţi oameni? Tot ceea ce vor ei este ca guvernul din Hong Kong să ne respecte drepturile civile şi să ne ofere democraţia pentru care ne luptăm de 30 de ani.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor