Epurarea din Coreea de Nord este identică cu alte epurări ale secolului 20, precum cea condusă de Mao
alte articole
Pentru cei familiari cu modul în care dictatori precum Stalin, Hitler şi Mao şi-au eliminat metodic oponenţii, înlăturarea şi execuţia oficialului numărul 2 din Coreea de Nord nu este deloc nouă.
În istoria recentă, Sadam Hussein a fost un adept specializat în asemenea tactici pentru a prelua şi consolida puterea în Irak.
Execuţia unchiului lui Kim Jong Un în Coreea de Nord, o ţară sărăcită, izolată şi dotată cu armament nuclear, sugerează că liderul său a învăţat cum să conducă în acest mod.
Execuţia lui Jang Song Thaek, portretizat în media de stat nord-coreeană ca fiind un trădător corupt moral, a eliminat unul din potenţialii rivali ai lui Kim. Probabil aceasta a fost şi o mişcare pentru a disemina frica printre ceilalţi.
Puteţi arunca o privire la modul cum unii despoţi din trecut s-au folosit de epurări asemănătoare pentru a elimina dizidenţii şi pentru a-şi întări poziţiile de la putere.
Iosif Stalin
Liderul sovietic, Iosif Stalin a setat standardul totalitarismului din secolul 20. Totuşi, i-au luat ani pentru a cuceri complet puterea după moartea simbolului bolşevic Vladimir Lenin. Stalin şi aghiotanţii săi au înscenat mai multe procese la sfârşitul anilor 1930 prin care acuzau şi executau potenţialii rivali politici – deseori cu acuzaţii false şi mărturii forţate. Nikolai Bukharin a fost împuşcat pentru spionaj. Doi alţi comunişti notabili - Lev Kamenev şi Grigori Zinoviev – au fost executaţi ca fiind conspiratorii lui Leon Trotsky, ultimul şi cel mai cunoscut rival a lui Stalin. Trotsky a fost asasinat cu un spărgător de gheaţă în cap pe când era exilat în Mexic, în anul 1940. Stalin a murit la conducerea ţării 13 ani mai târziu.
Mao Zedong
În China, Şeful Partidul Comunist, Mao Zedong a condus epurările în timpul Revoluţiei Culturale. Probabil cea mai prestigioasă ţintă a fost preşedintele chinez şi revoluţionarul comunist Liu Shaoqi. Tinerii suporteri ai Revoluţiei Culturale, ce făceau parte din Garda Roşie, au distrus casa lui Liu şi l-au târât în detenţie împreună cu soţia lui pentru interogatorii. După ce i-a fost refuzat tratamentul medical pe motiv că era ”săgeata imperialiştilor”, Liu a murit în 1969 de pneumonie.
Hitler
În 1934, la un an după ce naziştii au preluat puterea în Germania, Adolf Hitler a condus o epurare politică a rivalilor politici şi militari cunoscută ca ”Noaptea Cuţitelor Lungi”. Printre victimile sale a fost unul din rivalii de top, Ernst Roehm, liderul diviziei de şoc Sturmbteilung, care a fost arestat şi împuşcat. Una dintre brigăzile ce au rezultat, SS-ul a devenit de necontestat şi a fost una dintre cele mai puternice instrumente ale puterii naziste.
Saddam
Saddam Hussein a condus două epurări în Irak. În 1968, gruparea Baath a recucerit puterea sub conducerea generalului Ahmed Hassan al-Bakr, un văr îndepărtat a lui Saddam. Ca adjunct al acestuia, Saddam a epurat figurile cheie ale partidului. Peste 11 ani, Saddam l-a forţat pe al-Bakr să demisioneze iar sute de membrii Baath şi oficiali ai armatei au fost executaţi.
Idi Amin
La începutul anilor 1970, dictatorul ugandez Idi Amin, căruia îi plăcea să vadă deţinuţii politice omorându-se unul pe celălalt prin lovituri de ciocan, l-a promovat pe fostul premier Benedicto Kiwanuka ca şef al justiţiei în ţara africană. După o neînţelegere dintre cei doi privind nerespectarea legii de către Amin, Kiwanuka a fost arestat şi omorât în septembrie 1972, conform ziarului condus de guvernul Ugandez, New Vision.