Jurnalist chinez pus la stâlpul infamiei într-o "confesiune" TV

O femeie citeşte ziarul Noul Expres, care pe 23 oct 2013 a publicat un editorial de o pagină, cu titlul „Vă rugăm eliberaţi-ne omul”.
O femeie citeşte ziarul Noul Expres, care pe 23 oct 2013 a publicat un editorial de o pagină, cu titlul „Vă rugăm eliberaţi-ne omul”. (STR / AFP / Getty Images)

"Autodenunţările" televizate au devenit ceva obişnuit în China de câteva luni iar cea a jurnalistului Chen Yongzhou a fost considerată deosebit de importantă, din moment ce, în ciuda repercusiunilor la care se expun cei ce înfruntă partidul comunist, ziarul New Express din Guangzhou, la care lucrează Chen şi mulţi intelectuali chinezi l-au susţinut public pe jurnalist.

Înaintea lui Chen, pe la televiziune a trecut "să-şi mărturisească păcatele" oficiali din eşalonul inferior al Partidului Comunist, în aşa numitele sesiuni televizate de auto-critică. La unele dintre aceste sesiuni de auto-critică televizate a asistat însuşi tovarăşul Xi Jinping, secretar al Partidului Comunist Chinez şi preşedinte al Republicii Populare China. Această practică se aseamănă foarte mult cu umilirile publice şi pusul la stâlpul infamiei a "suporterilor capitalismului" din timpul Revoluţiei Culturale.

În mărturisirea sa la TV, Chen a recunoscut că a publicat ştiri false şi defăimătoare referitor la Zoomlion Heavy Industry Science and Technology, una dintre cele mai importante întreprinderi de stat din China, care produce utilaje pentru industrie. Într-o perioadă de mare tensiuni pe piaţă, precum cea actuală, Zoomlion se află deja în mijlocul unor controverse puternice cu principalul său concurent, Sany. Cele două companii s-au acuzat reciproc de varii încălcări ale legii şi de mituire sau tentative de a mitui administratorii publici.

Chen a declarat: ”Sunt gata să-mi recunosc vina şi să mă pocăiesc”. În timpul apariţiei sale în emisiunea de la CCTV [televiziunea de stat] jurnalistul a apărut încătuşat şi cu capul în jos. Nu au fost specificate condiţiile în care au fost filmate aceste mărturisiri.

New Express s-a expus oprobiului partidului în ultimele zile pentru a-şi sprijini reporterul, cerând pe primele două pagini ale ziarului eliberarea lui Chen. Direcţia ziarului a afirmat că a verificat informaţiile cuprinse în cele 15 articole scrise de reporter despre compania Zoomlion şi că a fost găsită "doar o mică inexactitate".

Chen a acuzat puternica întreprindere de stat că şi-ar fi înşelat clienţii, în complicitate cu unii membri ai autorităţilor de stat, acuzaţii pe care compania le-a respins. În "mărturisirea" sa, Chen a spus că articolele incriminatorii la adresa companiei Zoomlion au fost scrise în baza unor materiale primite de la alte persoane care i-au oferit sume mari de bani pentru a le publica. În sistemul judiciar din China, mărturisirea joacă un rol central, iar de multe ori, în trecut, au existat cazuri evidente de mărturisiri false de obicei obţinute prin tortură.

În 2010, s-a iscat un mare scandal în jurul cazului lui Zhao Zhuohai, condamnat la închisoare pe viaţă după "mărturisirea" unei crime şi exonerat mai târziu, atunci când presupusa victimă a fost găsită în viaţă.

În cele 15 articole pe care le-a scris la New Express, Chen Yongzhou a scos în evidenţă presupusele fraude fiscale ale companiei Zoomlion, care este a doua companie ca mărime de echipamente de construcţii din China, iar cel mai mare acţionar este guvernul regional din Hunan. Acesta este un exemplu rar de independenţă şi curaj, având în vedere faptul că presa chineză este cenzurată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe