Jumătate din averea lumii, în mâinile câtorva oameni

Aproape jumătate din averea mondială este deţinută de 1% din populaţia lumii, potrivit unui studiu intitulat „Muncind pentru cei puţini”, realizat de organizaţia britanică Oxfam.
(photos.com)
Andrei Pricopie
23.01.2014

Aproape jumătate din averea mondială este deţinută de 1% din populaţia lumii, potrivit unui studiu intitulat „Muncind pentru cei puţini”, realizat de organizaţia britanică Oxfam.

Potrivit studiului, averea de 110 trilioane de dolari a celor 1% cei mai bogaţi oameni de pe planetă este de aproximativ de 65 de ori mai mare decât averea totală a celor care se zbat în "jumătatea de jos" a populaţiei mondiale.

"Este uimitor că în secolul 21 jumătate din populaţia lumii nu deţine mai mult decât o mică elită, grup care ar putea sta confortabil într-un singur vagon de tren", a declarat Winnie Byanyima, director executiv al grupului.

"Inegalitatea care se extinde creează un cerc vicios în care bogăţia şi puterea sunt tot mai concentrate în mâinile câtorva, lăsând restul dintre noi să se lupte pentru firimiturile de la masa", a declarat Byanyima.

Organizaţia britanică a subliniat problema disparităţii veniturilor, pe care a catalogat-o drept o ameninţare la „progresul umanităţii”, scrie CNBC.

Potrivit studiului, în ultimul an au apărut un număr de 210 miliardari noi la nivel mondial, adaugându-se astfel unui grup extrem de exclusivist de doar 1.426 de indivizi care deţin o avere de 5,4 trilioane de dolari.

„În loc să avanseze împreună, oamenii devin din ce în ce mai dezbinaţi din cauza diferenţelor de putere politică şi economică. Inevitabil, acel lucru amplifică tensiunile sociale”, se afirmă în raport.

Un sondaj realizat de aceeaşi organizaţie evidenţiază că majoritatea persoanelor care locuiesc în Spania, Brazilia, India, Africa de Sud, Marea Britanie şi SUA, sunt de părere că legile sunt „strâmbate” astfel încât să-i favorizeze pe oamenii de afaceri bogaţi, potrivit wall-street.ro

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor