"Tinerii prinţi roşii" preiau China
Exista un principiu KGB-ist pe vremuri, care vorbea despre perpetuarea puterii Partidului Comunist şi care suna aşa: "Copiii şefilor noştri, şefii copiilor noştri".
În prezent, China este condusă de clanurile "prinţilor roşii", de copiii fondatorilor Partidului Comunist Chinez (PCC). În ultimul timp, aceştia au început să fie înlocuiţi treptat de reprezentanţii celei de-a doua generaţii de descendenţi ai liderilor comunişti chinezi, de aşa-numiţii ”tinerii prinţi roşii”.
"Lumea vă aparţine, de altfel ca şi nouă, totuşi, în cele din urmă, este a voastră" – este o afirmaţie a lui Mao Zedong, cândva foarte populară în China. Liderul comunist a rostit-o în 1957, la Moscova, în timpul unei întâlniri cu studenţii chinezi. Este de remarcat faptul că majoritatea studenţilor participanţi la eveniment, erau copii ai oficialilor chinezi de rang înalt.
Mass-media din Hong Kong, au relatat că la finele "Revoluţiei culturale", în China, s-a format o regulă nescrisă: toţi veteranii Partidului Comunist trebuiau să-şi asigure cel puţin unul din urmaşi cu funcţii sau posturi în administraţiile de nivel regional sau ministere. În cazul în care aceştia nu aveau copii sau copii nu erau deloc capabili să ocupe poziţii înalte, funcţionarii de partid erau liberi să ofere asemenea favoruri ginerilor, nurorilor, nepoţilor şi altor rude apropiate.
Se pare că marea majoritate a liderilor influenţi de partid au respectat cu stricteţe regula sus-menţionată, cu mici excepţii: Zhou Enlai (primul Premier al Consiliului de Stat al Chinei), Peng Dehuai (mareşal, fost ministru al Apărării al RPC) şi câţiva membri de partid, care nu au avut proprii copii.
Un exemplu elocvent în acest sens este cel al lui Mao Xinyu, nepotul lui Mao Zedong, în vârstă de 43 de ani. Comportamentul său obraznic şi lipsa totală de maniere şi tact, precum şi declaraţiile stângace ale acestuia au devenit deja de mult timp ţinta ironiilor chinezilor de rând şi, totuşi, guvernanţii comunişti continuă să-i ofere noi ranguri şi poziţii. În prezent, el este cel mai tânăr general din China.
Toţi ceilalţi veterani ai PCC, cum ar fi Liu Shaoqi, Deng Xiaoping, Li Weihan, Ye Jianying, Chen Yun, Li Xiannian, Bochen Liu, Chen Yi, şi mulţi alţii, şi-au promovat cel puţin un descendent la funcţii ministeriale, posturi în organele conducerii de stat sau armată.
Chiar şi Hu Deping, fiul secretarului general căzut în dizgraţie, Hu Yaobang, a devenit membru al Comitetului Naţional al Conferinţei Politice Populare Consultative din China. Acesta ”şi-a servit angajatorii” în calitate de şef adjunct al frontului unit al Comitetului Central al PCC şi prim-vicepreşedinte al Federaţiei de Comerţ şi Industrie a Chinei.
Este bine cunoscut faptul că actualul Secretar general al Chinei, Xi Jinping, este fiul lui Xi Zhongxun, un faimos membru al primei generaţii de lideri ai Chinei comuniste. Iar fostul politician chinez, Bo Xilai, care a fost condamnat pentru corupţie la închisoare pe viaţă, este fiul lui Bo Yibo, unul dintre "cei opt nemuritori" ai PCC.
În prezent, prima generaţie de "prinţi roşii", continuând tradiţia formată, au început să-şi promoveze intensiv copii la funcţiile de conducere.
Spre exemplu, pe 2 mai 2013, la funcţia de şef adjunct al judeţului Bingo al regiunii Guangxi, a fost desemnat membrul familiei lui Deng Xiaoping, Dan Chzhodi, născut în Statele Unite şi care are doar 28 de ani.
În iunie 2011, Ye Zhonghai, nimeni altcineva decât nepotul mareşalului Ye Jianying, în vârstă de 30 de ani, a primit funcţia de şef adjunct al Departamentului Naţional de Dezvoltare şi Reformă a oraşului Yunfu, provincia Guangdong. Un an mai târziu, acesta a fost desemnat la funcţia de preşedinte al Ligii Tineretului Comunist din oraşul Yunfu.