Judecătorul Victor Orîndaş îşi recapătă funcţia, cerând şi despăgubiri morale

Justiţia din Moldova dă dovadă încă o dată de incompetenţă, după ce în urma unei decizii a CSJ, magistratul Victor Orîndaş a fost repus în funcţie.
Maria Maevschi
15.02.2016

alte articole

Judecător Victor Orândaş, 3 noiembrie 2015 (Epoch Times România)
Maria Maevschi
15.02.2016

Magistratul Victor Orîndaş de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, implicat într-o schemă de spălare a peste 18 mlrd dolari din Rusia, refugiat la începutul lunii noiembrie 2015 în România, şi-a recăpătat funcţia, în urma unei hotărâri a Curţii Supreme de Justiţie.

Potrivit avocatului magistratului, Doina Străisteanu, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din toamna anului 2015, potrivit căreia judecătorul Orîndaş a fost declarat incompatibil cu funcţia deţinută, relatează Jurnal.md.

Magistratul a fost declarat incompatibil cu funcţia pe care o deţinea în urma unui aviz oferit de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), făcându-se o solicitare către şeful statului, Nicolae Timofti solicitându-se demiterea imediată a lui Orîndaş din funcţia de judecător pe motiv că a aplicat greşit legea.

Potrivit avizului de la SIS, odată ce judecătorul Orîndaş s-a implicat în scandaloasa schemă de spălare a peste 18 mlrd dolari din Rusia prin intermediul băncilor moldoveneşti, menţinerea lui în funcţie nu reprezintă decât un risc pentru sistemul judecătoresc.

Apărătorul magistratului este însă de altă părere. Potrivit acesteia, „informaţia pusă la baza acestei hotărâri este una absolut eronată. S-a invocat că este incompatibil din cauza unor vehiculaţii în presă privind ordonanţele judecătoreşti care au fost emise în unele tranzacţii cu firmele ruseşti.

Mai mult decât atât, potrivit avocatului, Orîndaş nu ar merita să fie demis pe motiv că nici alţi magistraţi implicaţi în acte de corupţie nu au fost demişi, ba chiar au fost promovaţi în funcţie.

„Făcând comparaţie cu alţi magistraţi, noi am subliniat că nu e corect să se afirme că ordonanţele judecătoreşti sunt emise ilegal, pentru că nimeni nu le-a contestat. Nici Procuratura Generală care are această competenţă să o facă din numele statului nu a făcut-o. Alţi magistraţi în schimb sunt promovaţi în funcţii”, a menţionat Doina Străisteanu.

Deşi Orîndaş a cerut şi un prejudiciu moral de 50 mii lei „pentru pătarea neîntemeiată a reputaţiei”, Curtea Supremă de Justiţie a respins totuşi cererea.

„S-a urmărit eliminarea din sistem a domnului Orîndaş pentru a arăta partenerilor străini că facem reforme şi dăm afară din sistem”, a afirmat avocata Străisteanu.

Potrivit sursei citate, Orîndaş ar mai fi fost implicat şi în atacul de tip raider de la Banca de Economii, al cărei beneficiar final ar fi devenit, conform unor acte ale Curţii de la Londra, prim-vicepreşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, dar care ulterior a fost lichidată.

După emiterea deciziei CSM, privind eliberarea din funcţie a magistratului, mai mulţi experţi opinau că se încearcă doar scutirea de pedeapsă penală a acestuia, fiind acum repus în funcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor