Iurie Leancă: Acordul de Asociere, implementat în proporţie de 20% şi nu 63% cum declară Guvernul

Preşedintele PPEM, Iurie Leancă, le-a sugerat guvernanţilor „să nu se pripească” în momentul în care dau cifre cu privire la realizările obţinute în implementarea Acordului de Asociere.
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova (independent.md)

Liderul Partidului Popular European (PPEM), Iurie Leancă declară, conform unor date oferite de Institutul de Politici şi Reforme Europene (IPRE), că implementarea Acordului de Asociere în Republica Moldova este realizat în proporţie de doar 19 - 20 la sută.

Potrivit liderului PPEM, Guvernul Filip oferă cifre mult prea mari privind realizările obţinute în implementarea Acordului de Asociere cu UE, atunci când vorbesc despre reuşita implementării Acordului de Asociere în proporţie de 63 la sută.

„Să nu se pripească cu declaraţii. Restanţele sunt foarte mari. Colegii de la Institutul de Politici şi Reforme Europene au calculat restanţele, acestea arată că a fost implementat doar 19-20 la sută din Acord”, a subliniat fostul prim-ministru, în cadrul emisiuni Punctul pe azi de la TVR Moldova, citat de Realitatea.md.

În opinia politicianului, „îndeplinirea acordului nu este una mecanică, aici am bifat, acolo am bifat, ci asta înseamnă schimbarea realităţilor”.

Anterior, prim-ministrul Pavel Filip a anunţat că timp de 30 de zile se va munci pe lichidarea restanţelor la acest capitol, lucru considerat imposibil de Iurie Leancă.

„Îndeplinirea acordului nu este o chestie de 30 de zile. Acordul nu presupune doar cuantificarea legilor, este nevoie să vedem ce facem cu justiţia. Vă asigur că vor reuşi să treacă în revistă doar câteva acte. Acordul ne va spune, ne îndreptăm în direcţia corectă sau greşită, se mai fac presiuni administrative sau nu, sunt oamenii schimbaţi din funcţie datorită afilierilor politice sau datorită profesionalismului”, a adăugat fostul premier Leancă.

Redobândirea încrederii partenerilor europeni, reforma în instituţiile de drept şi nu numai, angajarea publică a guvernului în implementarea Acordului de Asociere sunt, în opinia politicianului „ultima şansă să ne ataşăm de trenul ce ne va duce spre o lume civilizată, o lume unde oamenii se simt bine acasă şi nu caută refugiu în afară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe