Societatea Civilă: CSM promovează judecători asupra cărora planează suspiciuni de corupţie
alte articole
Mai multe organizaţii non-guvernamentale şi-au arătat îngrijorarea cu privire la reformele întreprinse de actuala guvernare. Mai exact, societatea civilă a făcut un apel către şeful Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), cerându-i să nu promoveze în funcţia de magistranzi persoane asupra cărora planează anumite suspiciuni. „Se doreşte conservarea sistemului corupt”, sunt de părere unii dintre semnatarii apelului.
În replică, Victor Micu a menţionat că deciziile luate nu vor fi reexaminate, am avut suficiente motive să avansăm acei judecători, iar dacă ONG-urile au anumite suspiciuni, să le probeze.
„Deja decizia respectivă noi am adoptat-o şi eu nu pot să revin. În ce sens. Noi am expediat la Parlament deja. Vreau să vă spun că atunci când se fac unele afirmaţii de către ONG-uri trebuie să fie nişte dovezi concrete. Domnul Gubenco, personal am votat pentru el şi el merită să fie un administrator bun! Şi eu consider că doamna Pitic are nişte viziuni mai noi privitor la Curte”, a declarat Micu, citat de Jurnal.md.
Societatea civilă s-a arătat nemulţumită de deciziile preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, care a numit în fruntea Curţii de Apel Comrat un judecător, Serghei Gubenco despre care presa din Moldova a scris că ar fi implicat în schema de spălare a peste 18 miliarde de dolari din Rusia prin intermediul băncilor şi instanţelor din Moldova. Ulterior, chiar şeful statului, Nicolae Timofti a refuzat promovarea lui, invocând probleme de integritate.
Reprezentanţii ONG-urilor au mai cerut membrilor Consiliului să argumenteze avansarea Marianei Pitic de la Judecătoria sectorului Centru în fotoliul de magistrat al Curţii Supreme de Justiţie, întrucât ea a fost recunoscută anterior vinovată de încălcarea normelor Codului de Etică, iar în ultimii trei ani nu a examinat dosare.
„Este îngrijorător că este ignorată opinia societăţii civile de către Consiliul Superior al Magistraturii, care ignoră norma legală ce stabileşte că hotărârile Consiliului trebuie să fie motivate. Se creează impresia că în ultimul timp, Consiliul Superior al Magistraturii promovează în instanţe superioare judecătorii care nu au punctaj mare sau asupra cărora planează suspiciunile de corupţie. Acest fapt este un semnal foarte grav pentru justiţiabilii care văd că nu sunt promovaţi cei mai buni judecători, pe de altă parte este îngrijorător chiar pentru judecători. Este destul de serios când preşedintele pe de o parte, dar şi societatea vorbeşte că cineva nu este integru sau nu are reputaţie ireproşabilă”, a menţionat consilierul Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun.
De aceeaşi părere este şi directorul executiv al Transparency Moldova, Lilia Caraşciuc, care a punctat că „vorbim despre planarea unor suspiciuni. În ţara aceasta au fost scoase persoane din funcţii doar pentru că planau suspiciuni, dar când nu le convine, trebuie să demonstrezi în judecată. Prin aceasta se arată caracterul selectiv pe care îl aplică sistemul judiciar vizavi de diferite persoane. Pe de o parte, se promite că se aplică principiul meritocraţiei la înaintarea persoanelor în funcţia de judecători, pe de altă parte se fac concursuri de aşa gen. Se declară că se doreşte un dialog cu societatea, pe de altă parte prin fapte se demonstrează dorinţa de a păstra sistemul intact, sistemul existent corupt şi oligarhic”.
Cele nouă ONG-uri semnatare a apelului, s-au adresat Preşedinţiei şi Parlamentului, solicitând deputaţilor să verifice respectarea criteriilor de integritate de Mariana Pitic, iar şefului statului să aprobe doar candidaturi cu reputaţie ireproşabilă.