Judecătorul care ar fi primit mită bomboane, Cinzano, ouă şi lucrări dentare reţinut, alături de un procuror şi un afacerist

În urma percheziţiilor efectuate duminică de DNA la Suceava şi Rădăuţi, într-un dosar de corupţie în care sunt implicaţi magistraţi, judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
Sediul DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.06.2014

În urma percheziţiilor efectuate duminică de DNA la Suceava şi Rădăuţi, într-un dosar de corupţie în care sunt implicaţi magistraţi, judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Cei trei sunt reţinuţi într-un dosar privind decizii nelegale ale instanţei în cauze care au vizat terenuri de peste 41 de hectare iar procurorii anticorupţie vor cere luni Curţii de Apel Bucureşti arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Judecătorul Bărbuţă de la Judecătoria Rădăuţi este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată (două acte materiale), complicitate la luare de mită, trei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale) şi complicitate la şantaj, se arată într-un comunicat de presă DNA, citat de Realitatea.

La rândul său, procurorul Dumitru Dîmbu, şeful secţiei Urmăriri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava a fost reţinut pentru trafic de influenţă, complicitate la şantaj, cinci infracţiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei în timp ce omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (69 acte materiale), şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă, influenţarea declaraţiilor şi instigare la mărturie mincinoasă.

Practic, conform procurorilor, judecătorul Constantin Gavril Babiuc ar fi pronunţat, în intervalul 22 martie 2005 - 18 octombrie 2005, 69 de hotărâri judecătoreşti nelegale prin care omului de afaceri Constantin Babiuc i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 hectare, constând în 79 de parcele, al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.

Ulterior, omul de afaceri a vândut terenurile dobândite nelegal, obţinând un profit de aproximativ patru milioane de lei.

21 din cele 69 de hotărâri emise de magistratul sucevean au fost emise în 22 martie 2005, 25 de hotărâri în 23 mai 2005, 12 hotărâri în 30 septembrie 2005 şi alte 11 hotărâri în 18 octombrie 2005.

"Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril", au precizat procurorii.

De asemenea, DNA îl mai acuză pe judecătorul Bogdan Bărbuţă că în 20 iunie 2006, prin sentinţa civilă nr. 1683, a admis, la solicitarea şi cu sprijinul lui Babiuc o acţiune civilă în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat, în urma căreia un interpus al lui Babiuc, a intrat în posesia dreptului de proprietate a unui imobil din municipiul Rădăuţi, pe care l-a şi înscris în Cartea funciară, deşi în fapt respectivul imobil aparţinea altcuiva.

"La momentul emiterii sentinţei, imobilul sus-menţionat avea o situaţie litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut, ulterior, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din 17.06.2008, ca aparţinând altei persoane, apreciat ca fiind adevăratul proprietar", arată procurorii.

Mai mult, conform DNA, în intervalul 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie 2014, Constantin Gavril Babiuc, în mod direct, dar şi indirect, cu sprijinul judecătorului Bărbuţă, a procurorului Dumitru Dîmbu şi a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobilul situat în municipiul Rădăuţi, în favoarea unei persoane aflate în anturajul lui Babiuc, convenţia de renunţare fiind redactată chiar de judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică.

De asemenea, afaceristul Babiuc Constantin Gavril a apelat şi la procurorul şef Dîmbu Dumitru, care în intervalul martie - aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului de drept al imobilului, în sensul celor dorite de către Babiuc Constantin Gavril şi invocând autoritatea şi voinţa expresă a lui Dîmbu Dumitru", susţin procurorii.

Procurorii au mai stabilit că, în 22 februarie 2014, Babiuc i-a promis judecătorului care avea de soluţionat cauza, prin intermediul lui Bogdan Bărbuţă, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia, pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 - începutul lunii august, în schimbul tergiversării judecării dosarului.

Procurorii îl mai acuză pe judecătorul Bogdan Bărbuţă că, în 15 martie 2014, ar fi primit de la o persoană o cutie de ciocolată marca Milka şi o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano şi a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a sumei de 1.000 de euro, în schimbul intervenţiei asupra unui alt magistrat de la Judecătoria Rădăuţi, pentru soluţionarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influenţă avea interes.

Judecătorul Bogdan Bărbuţă ar fi mai fi primit, în perioada 2013 - 12 martie 2014, de la o altă persoană suma de 500 de euro şi produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), bunuri în schimbul cărora a soluţionat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi. Mai mult, judecătorul ar fi dat asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluţionarea recursului, pentru a menţine soluţia favorabilă emisă în fond.

Pe 19 martie şi 16 aprilie, Bogdan Bărbuţă ar mai fi primit, de la o altă persoană 35 ouă şi miere, precum şi suma de 1.000 de euro, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, învestit cu soluţionarea unui dosar în care fiul cumpărătoarei de influenţă era reclamant.

Tot în martie 2014, Bogdan Bărbuţă ar fi promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuţi pentru a îi obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care respectivul stomatolog era pârât.

La rândul său, procurorul Dumitru Dîmbu este acuzat că i-ar fi solicitat lui Babiuc, la finele lui ianuarie 2014, pentru un apropiat al său, 92.000 de euro, sumă pe care omul de afaceri a înmânat-o, în aceeaşi zi, persoanei indicate de procuror.

Ulterior, în schimbul banilor plătiţi, Babiuc Constantin Gavril i-a solicitat procurorului Dîmbu Dumitru să-şi traficheze influenţa asupra unor ofiţeri de poliţie şi procurori în folosul său ori al prietenilor săi.

Dumitru Dîmbu i-ar fi transmis lui Babiuc date obţinute ilicit privind o anchetă penală care îl viza şi i-ar fi promis că va face toate intervenţiile necesare pentru a-l exonera de orice răspundere penală. Ulterior, Babiuc i-ar fi spus cele aflate judecătorului Bogdan Bărbuţă.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi au colaborat cu Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor