Societatea civilă către Parlament: „Încetaţi să mai fiţi scutul corupţilor contra justiţiei!”

Parlamentul României, şedinţă comună în plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor
Parlamentul României, şedinţă comună în plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)

Parlamentul trebuie să nu mai blocheze justiţia, refuzând constant cererile DNA de ridicare a imunităţii parlamentarilor acuzaţi de corupţie şi să voteze într-o manieră transparent, cu bilele la vedere, astfel încât electoratul să ştie ce a votat fiecare dintre aleşii săi, au transmis cinci organizaţii neguvernamentale, în cadrul unei scrisori deschise adresate puterii legislative.

Grupul pentru Dialog Social, Freedom House, Expert Forum, Centrul Român pentru Politici Europene şi Societatea Timişoara cer parlamentarilor români să nu mai pună piedici justiţiei în dosarele în care sunt implicaţi colegii lor, să voteze transparent, cu bilele la vedere, cererile DNA de ridicare a imunităţii parlamentare şi să nu mai facă declaraţii care aduc prejudicii justiţiei.

"Încetaţi să mai fiţi scutul corupţilor contra justiţiei!" îşi încep apelul cele cinci organizaţii, care acuză Parlamentul că respinge în mod constant cererile DNA de arestare preventivă sau de punere sub urmărire penală, transformându-se astfel în "scutul parlamentarilor şi al foştilor miniştri - actuali parlamentari cercetaţi pentru corupţie".

Sunt date câteva exemple de oameni politici investigaţi de DNA care s-au bucurat de susţinerea colegilor lor din parlament şi s-au plasat astfel deasupra legii - Marius Isailă, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan.

"Această atitudine sfidătoare subminează statul de drept şi ne plasează în afară civilizaţiei occidentale. Reprezintă, totodată, o trădare a intereselor României, fiind o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale într-un context extern atât de frământat. Importanţi lideri politici continuă să intervină, prin declaraţii publice, în actul de justiţie. Astfel, premierul Victor Ponta se solidarizează public cu şefi de consilii judeţene sau primari investigaţi pentru corupţie – Adrian Duicu (Mehedinţi), Ion Prioteasa (Dolj), Radu Mazăre (Constanţa) – acuzând DNA că face "dosare politice". La rândul lor, lideri locali cercetaţi pentru corupţie sau conflict de interese, precum Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, cer desfiinţarea instituţiilor care îi investighează", se mai arată în scrisoarea deschisă.

În acest context, organizaţiile solicită „parlamentarilor din Senat şi Camera Deputaţilor să nu mai facă scut pentru imunitatea colegilor lor în faţa justiţiei şi să voteze cu bilele la vedere pentru ca electoratul să ştie cum se poziţionează aleşii lor. Solicităm de asemenea tuturor politicienilor să se abţină de la declaraţii ce aduc atingere intereselor justiţiei".