O faptă bună nu rămâne nepedepsită. Un procuror acuzat de corupţie cere despăgubiri uriaşe jurnalistei Ondine Gherguţ
alte articole
Ondine Gherguţ, reporter de investigaţie, premiată în urmă cu o lună de Ambasada SUA pentru curajul de a demasca în presă reţele infracţionale din politică şi servicii de informaţii, a fost condamnată de instanţă la plata unor despăgubiri, enorme pentru un jurnalist, către un fost procuror:
"(Fostul procuror n.r.) Sâmpetru m-a dat în judecată ptr delict de presă. "Culpele" mele principale (între altele): am redat interceptări din rechizitoriul în care a fost trimis în judecată ptr corupţie procurorul Ciofu (condamnat definitiv); am dat fragmente din dosarul ofiţerilor SRI (toţi condamnaţi definitiv între timp); am scris despre implicarea lui Sâmpetru în eliberarea lui Omar Hayssam (a fugit din ţară după eliberarea din arestul preventiv, dar a fost condamnat la 20 de ani închisoare ptr răpirea jurnaliştilor români în Irak), aşa cum a relatat-o iniţial procurorul Ciprian Nastasiu etc." scrie jurnalista pe contul său de Facebook.
Dna Gherguţ, jurnalist de investigaţie la România Liberă mulţumeşte de asemenea pe contul său de Facebook fundaţiei care i-a venit în ajutor în procesul cu Marcel Sâmpetru, fost procuror general adjunct al României, fost adjunct la serviciul secret al Ministerului de Interne, fost adjunct la DGA-Ministerul de Interne, fost pe la Externe, fost consilier sau director pe la Parlament etc., care a acţionat-o în instanţă pe jurnalistă după ce aceasta a scris, în noiembrie 2011, despre faptul că acesta fost numit consilier la Consiliul Superior al Magistraturii în pofida faptului că numele său apărea în mai multe scandaluri de corupţie, într-un rechizitoriu al mai multor ofiţeri SRI despre care Ondine Gherguţ a scris, apărând chiar ca FĂPTUITOR. "Scriam, între altele, că prin astfel de numiri se compromite proiectul generos al luptei anticorupţie pe care îl avea noua echipă a CSM" mai relatează jurnalista pe contul său de Facebook.
La şapte luni după ce jurnalista a publicat o serie de trei articole în România Liberă despre consilierul CSM Sâmpetru, DNA i-a "prins" atât pe Sâmpetru, consilierul CSM, cât şi pe şeful său, fostul vicepreşedinte CSM George Bălan, informează Ondine Gherguţ, explicând că, din interceptările redate de ea rezultau, "între altele, metodele prin care aceştia încercau să obţină de la premierul Ponta funcţiile de procuror general , respectiv de şef DNA".
Pentru faptul că a tras un semnal public de alarmă asupra unor ilegalităţi la nivel înalt, avertismente care, în iulie 2010 s-au concretizat într-un rechizitoriu în urma căruia au fost trimişi în judecată Marcel Sâmpetru, George Bălan, şeful DGIPI Ilfov, Mihai Vlad, şi judecătoarea de la Înalta Curte, Georgeta Barbălată, Ondine Gherguţ, premiată pentru curajul ei de americani, alături de Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef DNA, a fost condamnată de prima instanţă să îi plătească 300.000. de euro daune lui Sâmpetru, căruia i-ar fi lezat "imaginea de procuror "imaculat".
În ceea ce-i priveşte pe cei patru înalt funcţionari trimişi în instanţă, Ondine Gherguţ reaminteşte că la prima instanţă de la Înalta Curte, formată din trei judecători, a fost condamnată doar judecătoarea Barbălată, restul, inclusiv Sâmpetru, fiind achitaţi, urmând ca o sentinţă definitivă împotriva lor să fie pronunţată, probabil, în toamnă de Instanţa Supremă.
Următorul termen în dosarul în care Ondine Ghergut a fost condamnată la plata de despăgubiri, în baza mărturiei şefului lui Sâmpetru, George Bălan, a cărui imparţialitate este mai mult decât discutabilă, având în vedere că jurnalista a scris "cum i-a prins DNA când "alergau" pe la liderii USL după funcţiile de procuror general şi procuror şef DNA" este de asemenea în toamnă, pe 20 octombrie.
"Până atunci sper să-mi pot pregăti mai bine apărarea! Şi, cine ştie, poate, între timp, vor veni şi alţii lângă mine!", scrie jurnalista care, se remarcă printr-o activitate prodigioasă în ultimii 24 de ani.
Conform Hotnews, Ondine Gherguţ a dezvăluit la începutul anilor 90, implicarea Ministerului Afacerilor Interne în mineriadele din Piaţa Universităţii, iar într-o anchetă desfăşurată în perioada 2000-2004, a demascat ofiţeri ai fostei Securităţi care lucrau pentru SRI şi furaseră petrol de la rafinăriile de stat.
Mai mult, în perioada referendumului pentru demiterea preşedintelui din 2012, anchetele sale au dezvăluit că s-au trimis la Curtea Constituţională documente contradictorii cu privire la numărul de alegători eligibili.
Activitatea sa le-a adus ei şi fiicei sale numeroase ameninţări cu moartea, care au fost menţionate în Raportul Departamentului de Stat privind situaţia drepturilor omului şi, mai recent, spectrul unei condamnări la plata unor despăgubiri de 300.000. de euro unui fost procuror acuzat de corupţie, al cărui CV a rămas curat, conform dnei Gherguţ, doar fiindcă, invariabil, a ştiut să demisioneze la momentul oportun, evitând demiterile şi anchetele ce l-ar fi vizat, în calitate de procuror.