Macovei: De 25 de ani, clasa politică ne fură, ne minte, ne insultă, ne jigneşte şi ne calcă demnitatea în picioare

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent la prezidenţiale, a precizat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Piatra Neamţ, că principalul său obiectiv, încă din 2005, este schimbarea actualei clase politice care, de 25 de ani, prin corupţie, înşelăciune şi aroganţă, distruge ţara din interior.

"Această clasă politică ne fură, ne minte, ne insultă, ne jigneşte şi ne calcă demnitatea în picioare de 25 de ani. Eu din 2005 spun că obiectivul meu este schimbarea clasei politice. Vreau să fiu preşedintele oamenilor şi nu al partidelor, al combinaţiilor. Vreau să aducem banii furaţi înapoi acasă, în bugetul statului. Sunt singura care voi asigura continuarea luptei anticorupţie, sunt neşantajabilă. Când am creat DNA am rezistat presiunilor tuturor politicienilor, am reuşit pentru că am vrut, nu mă las şi sunt determinată", a mai precizat Macovei.

Amintind de ultimele patru mari dosare instrumentate de procurorii DNA - Siveco, Microsoft, Lukoil şi dosarul retrocedărilor ilegale - Macovei arată că prejudiciul stabilit până acum în aceste dosare se ridică undeva la aproximativ 800 de milioane euro.

"Cu aceşti bani poate fi cumpărat un calculator pentru fiecare copil sau pot fi realizaţi 150 kilometri de autostradă de munte sau 250 kilometri de autostradă de câmpie, sau nu mai era necesară acciza auto. Evaziunea fiscală era de 50 miliarde de euro acum doi ani. Doar cu jumătate din aceşti bani pot fi construiţi 800 kilometri de autostradă într-un an de zile", a explicat Monica Macovei.

Totodată, Macovei le-a cerut contracandidaţilor săi Klaus Iohannis şi Victor Ponta să lămurească public de unde au fondurile necesare pentru masiva campania de afişaj stradal de care beneficiază aceştia.

"Sunt mii şi mii de bannere care costă foarte multe milioane de euro. La Autoritatea Electorală Permanentă, fiecare din cei doi a declarat în jur de 1,5 milioane lei", a declarat Monica Macovei.

În opinia fostului ministru al Justiţiei, afişajul public ar trebui limitat, aşa cum se întâmplă în Germania sau Italia, iar alegătorii ar trebuie atraşi de partea candidaţilor prin principii, idei şi programe.