Arestarea preventivă a deputaţilor PSD Hrebenciuc şi Adam a fost trimisă Comisiei Juridice
alte articole
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la finele şedinţei Biroului Permanent, că solicitarea de arestare preventivă a deputaţilor PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam a fost trimisă Comisiei juridice care ar putea da un răspuns în trei zile.
Zgonea a mai declarat că la nivelul Comisiei poate fi depăşit termenul de trei zile pentru prezentarea raportului, în cazul în care sunt solicitate clarificări suplimentare de la Ministerul Justiţiei, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte felul în care va vota cererea procurorilor DNA de avizare a arestării preventive a celor doi deputaţi, Zgonea le-a spus jurnaliştilor că aşteaptă raportul Comisiei juridice şi abia după aceea va anunţa cum va vota.
"Nu îmi fac o părere înainte de a face un raport şi a citi. Nu sunt judecător şi respect o procedură parlamentară, convoc Biroul Permanent deîndată şi cer Comisiei juridice să îşi exprime un punct de vedere într-un raport în trei zile, cum spune legea. În rest, comentariile personale nu le-am făcut nici la domnul deputat Diniţă, nici la ceilalţi parlamentari, nu o să le fac nici aici", a declarat Zgonea.
Şeful Camerei Deputaţilor a afirmat, de asemenea, că "justiţia şi-a urmat întotdeauna cursul'' iar în România justiţia ''este independentă, şi spre deosebire de alte state europene, nu există o interferenţă a politicului în zona justiţiei''.
În afirmaţii simliare s-a lansat ieri şi premierul Victor Ponta în faţa presei. Întrebat cum va vota, ca deputat, în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii lui Hrebenciuc şi Adam, premierul Ponta a refuzat un răspuns, declarând că el ''se ocupă cu Guvernul".
"Eu mă ocup cu Guvernul, cum probabil că ştiţi deja. Eu cu Guvernul, dânşii cu justiţia. Să nu încurcam lucrurile", a afirmat Ponta, potrivit Mediafax.
La insistenţele jurnaliştilor care au ţinut să afle cum va vota totuşi premierul în calitate de deputat cererea DNA, Victor Ponta, care, reamintim, a ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare după ce a comentat public deciziile luate de procurori în dosarul Lukoil, a declinat răspunsul din nou: "Încă o dată, mă ocup cu Guvernul, vreau să văd cum merge economia României, iar problemele care ţin de justiţie nu le comentez".
Reamintim că Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam sunt urmăriţi în dosarul retrocedării a peste 40.000 de hectare de păduri în judeţul Bacău. Viorel Hrebenciuc este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar Ioan Adam pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă.
În acelaşi dosar, este urmărit penal şi socrul premierului, Iile Sârbu, acuzat că împreună cu Hrebenciuc au făcut presiuni la nivelul conducerii Romsilva pentru ca instituţia să nu se apere în instanţă, astfel încât 43.000 de hectare din fosta moşie Ghica retrocedate ilegal de doi judecători din Covasna, să ajungă la falsul moştenitor, Paltin Sturdza.
Potrivit stenogramelor din dosarul întocmit de DNA, Ilie Sârbu a fost folosit "să-l calce pe cap" pe directorul Romsilva. Sintagma "să-l calce pe cap" a fost folosită de Viorel Hrebenciuc în cadrul unei discuţii cu Dan Costin Bengescu despre acţiunile care urmau să fie întreprinse în viitorul apropiat pentru a-l determina pe directorul Romsilva să execute ordinele grupului infracţional şi apare în una din stenogramele DNA.
"Viorel Hrebenciuc: Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap...? (pe directorul Romsilva n.r.)" i s-a adresat parlamentarul PSD Hrebenciuc lui Bengescu.