Opoziţia din Siria cere sprijinul comunităţii internaţionale
alte articole
Opoziţia siriană cere comunităţii internaţionale să interzică regimului Bashar al-Assad utilizarea rachetelor balistice şi a avioanelor de vânătoare în raidurile împotriva civililor, transmite AFP.
"Coaliţia Naţională Siriană insistă ca, în afară de armele chimice, care au provocat moartea a cel puţin 1.400 de oameni, să fie interzise rachetele balistice şi raidurile cu avioane de vânătoare în zonele rezidenţiale", se arată într-un comunicat al opoziţiei din Siria.
Cererea opozanţilor regimului preşedintelui Bassad survine la o zi după ce Statele Unite ale Americii (SUA) şi Rusia au ajuns la un acord privind plasarea sub control internaţional şi distrugerea arsenalului chimic sirian, cele două super puteri dând regimului de la Damasc un ultimatum de o săptămână pentru a face publică lista cu arsenalul naţional de arme neconvenţionale.
În cadrul unei conferinţe de presă organizate sâmbătă la Geneva, după trei zile de negocieri intense americano-ruse, Secretarul de Stat al SUA, John Kerry a mai declarat că inspectorii ONU vor fi pe teren în Siria cel târziu până în noiembrie, în cadrul unui plan de eliminare a arsenalului de arme chimice ale Siriei până la jumătatea anului viitor.
"Nu va exista spaţiu de manevră, ci doar pentru aplicarea în totalitate a planului de către regimul Bashar al-Assad", a declarat sâmbătă Kerry, după întrevederea pe care a avut-o la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Ultimul raport publicat miercurea trecută de ONU arată că atât forţele guvernamentale cât şi rebelii care se adresează comunităţii internaţionale pentru a cere spijin contra lui Assad, se fac vinovaţi de crime de război. Marea majoritate a victimelor civile în conflictul din Siria au fost victime ale unor atacuri cu arme convenţionale. Raportul ONU critică şi statele care au furnizat arme guvernului lui Bashar al-Assad şi opoziţiei.
În Siria, situaţia este dramatică. ONU acuză că avioanele de vânătoare ale Damascului lovesc spitalele, atât pe cele civile cât şi pe cele de campanie şi peste 500.000 de persoane sunt "prinse în capcană la periferia rurală a Damascului" şi duc lipsă de apă, alimente şi medicamente, a declarat sâmbăta şefa operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos.