China muşamalizează crimele împotriva tibetanilor

Italia cere Chinei să comute pedeapsa cu moartea pentru tibetanul Dolma Kyab, condamnat în mod suspect pentru uciderea soţiei sale, Kunchok Wangmo.
Poliţist chinez în faţa Palatului Potala din Lhasa, capitala Tibetului. (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
14.09.2013

Italia cere Chinei, să comute pedeapsa cu moartea pentru tibetanul Dolma Kyab, condamnat în mod suspect pentru uciderea soţiei sale, Kunchok Wangmo.

Femeia, în vârstă de 31 de ani, a murit în urma arsurilor provocate după ce şi-a dat foc pe 13 martie 2013, în semn de protest faţă de modul în care autorităţile de la Beijing tratează tibetanii.

Deseori oficialii comunişti chinezi mituiesc, sau arestează şi torturează, membrii familiilor celor care îşi dau foc în semn de protest, cerându-le să mintă referitor la motivele sacrificiului rudelor lor, pentru a depolitiza cazurile.

"Am aflat cu durere vestea pedepsei cu moartea pe care Dolma Kyab a primit-o de la Tribunalul Poporului Chinez din Ngaba" - a scris într-o declaraţie Ministrul Afacerilor Externe, Emma Bonino.

"Mi-am exprimat în mod repetat convingerea că drumul spre respectarea deplină a drepturilor omului poate avea momente diferite în diferite contexte sociale, dar nu poate fi nicio îndoială cu privire la valoarea absolută a menţinerii vieţii umane." a spus şeful diplomaţiei italiene cerându - cerând autorităţilor chineze să suspende execuţia.

Conform unor rapoarte ale Xinhua, agentia de presă oficială a Chinei, Dolma Kyab a primit pedeapsa cu moartea pentru că ar fi strangulat-o pe soţia sa, Kunchok Wangmo, după o ceartă iscată de faptul că acesta ar fi fost alcoolic. Raportul Xinhua mai afirmă că Dolma ar fi ars corpul soţiei sale a doua zi dimineaţa şi ar fi susţinut că tibetana şi-a dat foc în semn de protest, doar pentru a scăpa de pedeapsă.

Dar conform Administraţiei Centrale Tibetane (guvernul tibetan din exil), Dolma Kyab a fost arestat la o zi după ce soţia sa şi-a dat foc într-adevăr în semn de protest, la 13 martie 2013. El a fost deţinut pentru că a refuzat să asculte ordinele oficialilor şi să declare că moartea soţiei sale s-a datorat unor certuri domestice.

Centrul tibetan pentru drepturile omului şi democraţiei a denunţat în mod repetat încercările autorităţilor chineze de a mitui cu oferte de bani membrii familiilor celor care şi-au dat foc în încercarea de a-i determina să mintă cu privire la cauzele reale care au împins la sacrificiu rudele lor.

Din 2009, peste 120 de tibetani şi-au dat foc în semn de protest faţă de politica represivă impusă de autorităţile comuniste în Tibet. Majoritatea celor care au făcut gestul, au cerut libertate pentru tibetani şi ca liderului spiritual tibetan, Dalai Lama, să i se permită întoarcerea în Tibet.

Guvernul tibetan din exil a cerut în repetate rânduri tibetanilor să se abţină de la gesturi extreme precum auto-incendierea în semn de protest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor