Joe Biden îi reaminteşte lui Ponta importanţa statului de drept

Vicepreşedintele american Joe Biden
Vicepreşedintele american Joe Biden (Joe Raedle / Getty Images)

Independenţa Justiţiei în România a fost subiect de discuţie la Casa Albă, marţi. Cu ocazia vizitei premierului Victor-Viorel Ponta la Washington, vicepreşedintele SUA, Joe Biden i-a reamintit acestuia, în cadrul unei întrevederi la Casa Alba despre importanţa statului de drept, subliniind că succesul României ca partener democratic, cu un stat de drept puternic, este vital pentru întreţinerea unui mediu de afaceri sănătos." Independenţa justiţiei a apărut pe agenda discuţiilor de la Washington în contextul recentului scandal legat de revocarea din funcţie a procurorilor DNA Lucian Papici şi Mariana Alexnadru.

Întrevederea lui Joe Biden cu Victor Ponta a avut loc la Casa Albă, marţi. Premierul a fost însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi consilierul Mihnea Constantinescu, iar din partea delegaţiei americane a fost prezent şi Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane C. Butcher.

După finalizarea întrevederii, premierul Ponta a avut o serie de intervenţii telefonice la posturile de televiziune România TV şi B1 TV pentru a explica ţării ce a discutat cu vicepreşedintele american. Făcând o sinteză a întrevederii cu Joe Biden, Ponta a explicat că vicepreşedintele SUA i-a transmis un mesaj "foarte clar", şi anume: "Contaţi pe SUA, dar fiţi puternici voi înşivă, fiţi puternici în primul rând economic". "A fost o expresie: democraţia are succes doar dacă economia are succes", a menţionat Ponta, citat de hotnews.

Din declaraţiile lui Ponta, rezultă că, după ce a încurajat România să fie fie puternică economic, Joe Biden a insistat asupra importanţei independenţei justiţiei în stat. Premierul a precizat că l-a asigurat pe vicepreşedintele SUA că Justiţia din România va fi scoasă din bătălia politică internă.

"Mi-a spus că, pentru companiile americane, ideea de a avea o justiţie independentă şi eficientă este foarte importantă, lucru cu care sunt total de acord şi l-am asigurat că justiţia va fi din ce în ce mai mult scoasă din bătăliile politice interne (...) l-am asigurat că principalul obiectiv este de a nu mai bagă vreodată justiţia în bătăliile politice. Sunt convins că acest lucru se va întâmpla din 2014", a declarat Ponta.

Importanţa pe care americanii o dau respectării principiului separaţiei puterilor în stat, respectiv a non ingerinţei politicului în justiţie, reiese şi din comunicatul de presă dat de Casa Albă după întâlnirea lui Ponta cu Joe Biden:

Vicepreşedintele Biden s-a întâlnit astăzi cu prim-ministrul României, Victor Ponta. (...) Vicepreşedintele a subliniat faptul că succesul României ca partener democratic, cu un stat de drept puternic, este vital pentru întreţinerea unui mediu de afaceri sănătos şi rămâne în mod considerabil printre interesele noastre comune."

Context

Independenţa justiţiei a fost discutată la Casa Albă în contextul scandalului declanşat de revocarea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru din funcţiile pe care le deţineau la DNA şi de declaraţiile lui Ponta care i-a acuzat pe respectivii că fac dosare politice şi că sunt "basişti." Ambasada SUA la Bucureşti a luat poziţie la momentul respectiv, exprimându-şi ”admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă” a celor doi procurori, subliniind că cei care îl vor înlocui trebuie să fie numiţi pe criterii de competenţă.

"Ne exprimăm admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă desfăşurată de domnul Lucian Papici şi de doamna Mariana Alexandru. Este esenţial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o importanţă crucială, să fie rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei."

La scurtă vreme după declaraţia ambasadei SUA, Ministerul Justiţiei a revenit asupra propunerilor de numire a procurorilor Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei a DNA, ca "înlocuitori" ai lui Lucian Papici şi ai Marianei Alexandru, numind alţi procurori.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne