Ponta îi ia apărarea lui Dragnea: Băsescu i-a făcut dosar politic

Dosarul „Referendumul” în care liderului PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru fraudarea alegerilor este „un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu”, a declarat luni premierul Victor Ponta.
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
07.10.2013

Dosarul „Referendumul” în care liderului PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru fraudarea alegerilor este „un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu”, a declarat luni premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul Biroului Permanent Naţional al PSD.

Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi a decis trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea, menţinând astfel soluţia dată de procurorul Lucian Papici în rechizitoriu. La 18 februarie va fi primul termen din dosarul „Referendumul” al vicepremierului Liviu Dragnea, în care acesta este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

”Este un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum, pentru demiterea lui Traian Băsescu, ştiam că aşa se va întâmpla. De altfel, am fost ameninţaţi direct de Traian Băsescu - a spus foarte clar că vom avea dosare politice, pentru faptul că am organizat referendum şi am votat pentru demiterea sa”, a declarat premierul.

Ponta a vorbit şi despre refuzul procurorul Lucian Papici, care se ocupa de cazul lui Dragnea, de a-l audia ca martor, susţinând că acesta „s-a temut astfel de demontarea unor acuzaţii politice”.

„În faţa instanţei o să prezint refuzul procurorului care a anchetat cazul de a ne audia pe cei care ştiam despre ce e vorba. N-am auzit niciodată după 1989 încoace să vrei să fii audiat, să vrei să fii pus sub acuzare. Şi eu am cerut oamenilor să voteze la referendum, şi Crin Antonescu a cerut şi toţi ceilalţi, de ce l-au luat doar pe Dragnea? Dar solidaritatea noastră, a PSD, a USL, cu cei 7,4 milioane de români care au votat şi care sunt prigoniţi politic de Traian Băsescu şi de cei care au rămas în Parchet este totală şi sunt convins că în instanţă, în faţa judecătorilor, vom dovedi acest lucru. Domnul Dragnea n-a candidat la nimic la referendum şi domnul Papici a spus că a strâns voturi pentru USL. Eu sunt preşedintele USL, alături de Crin Antonescu, deci a strâns pentru mine. Eu vreau să spun, şi el nu mă vrea. Sigur, l-ar fi deranjat să-i demontez acele acuzaţii strict politice”, a explicat Ponta.

Lucian Papici îl informase pe Victor Ponta că a luat act de insistenţele lui de a fi audiat, dar subliniază faptul că declaraţia lui nu este utilă în acest dosar.

"În concret, opinăm că este lipsită de utilitate în ansamblul cauzei penale cererea formulată de Victor Viorel Ponta de a fi audiat în calitate de martor în dosarul antemenţionat, câtă vreme aceasta nu este însoţită de niciun indiciu referitor la raportul de cauzalitate dintre funcţia de co-preşedinte al USL a lui Victor Viorel Ponta şi faptele penale reţinute în sarcina învinuitului Liviu Nicolae Dragnea", se precizează în răspunsul DNA remis lui Ponta.

Însă premierul a insistat asupra faptului că are legătură directă cu dosarul referendumului, ca lider al USL şi prim-ministru la vremea respectivă.

”De ce l-au desemnat pe Dragnea? De ce nu l-au desemnat pe altul care să plătească pentru respectivii? Eu cred că este profund democratic să vii să votezi la referendum şi este profund antidemocratic să facă cineva dosar penal pentru aşa ceva şi mai ales să nu vrea să te lase să prezinţi probe. Eu sunt un martor, cred că sunt un martor important la ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Să refuzi să mă audiezi doar pentru că ştii că te faci de râs că cunosc legea şi că aş fi putut să le demontez foarte clar acuzaţiile aberante... Ceva ce n-am auzit vreodată ca vreun procuror - nu ştiu cum o fi fost pe vremea comuniştilor, probabil că acolo nu te lăsau să depui mărturie, dar după 89 n-am mai auzit şi am fost procuror atâţia ani - un procuror care refuză să audieze un martor. Am auzit de procurori care cheamă martori şi respectivii n-au nimic de zis, dar un martor care ştie perfect (...), să mă tot refuze că nu vrea să mă audieze şi să scrie acolo că n-am nicio legătură... Cum n-am nicio legătură? Eram prim-ministru, preşedinte al USL, cum n-am nicio legătură? Dar ce făcea Dragnea cu voturile? Le ducea la Teleorman? E o aberaţie, o nebunie, seamănă foarte clar cu procesele staliniste în care nici măcar nu trebuie să te forţezi să dai o aparenţă de legalitate”, a afirmat premierul Ponta, adăugând că le va solicita judecătorilor să fie audiat în acest dosar.

”Mie îmi fac alte dosare, fiecare cu dosarele lui, toţi care am votat trebuie să avem câte un dosar pentru ceva”, a adăugat premierul.

Premierul a informat şi despre faptul că Liviu Dragnea nu poate fi suspendat de şeful statului pentru că, potrivit legii răspunderii ministeriale, nu este membru al Parlamentului şi nu nici este acuzat pentru fapte care sunt legate de activitatea sa de ministru.

”Nici vorbă (n.r. - să fie suspendat). Tehnic, conform legii răspunderii ministeriale, preşedintele îi poate suspenda numai pe cei care sunt membri ai Parlamentului - domnul Dragnea nu este membru al Parlamentului - şi numai pentru fapte care au legătură cu activitatea de ministru. Domnul Dragnea anul trecut nu era ministru. Eventual poate să încerce să mă suspende pe mine că eram prim-ministru, dar n-a vrut Papici să mă audieze, să mă pună sub învinuire. Nu înţeleg de ce. Sunt exact la fel de vinovat ca Liviu Dragnea de faptul că am vrut să-l schimbăm pe Traian Băsescu. Îmi asum această responsabilitate şi mă şi mândresc cu ea. Şi cred că pentru România era mai bine dacă anul trecut se realiza acest lucru. (...) Ar trebui să-i sancţionez pe toţi cei 7,4 milioane de români care au votat? Ce facem, le luăm la toţi funcţiile, îi trimitem pe toţi în închisoare doar pentru că au îndrăznit să vină la referendum să voteze împotriva lui Traian Băsescu. E o idee paranoică să vrei să bagi în închisoare jumătate din populaţia ţării doar pentru că au îndrăznit să vină la referendum. Ţine de o paranoia pe care sincer mi-aş fi dorit ca după 1989 să nu o mai văd în România”, a declarat Ponta.

Premierul crede că magistraţii care vor demonta ”acuzaţiile strict politice” aduse lui Dragnea şi a subliniat că personal preşedintele i-a spus: „veţi avea dosare penale”. „Cred că a zis-o şi în public, nu cred că e vreun secret - Trebuie să plătiţi pentru că aţi vrut să mă suspendaţi”.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe vicepremierul Liviu Dragnea, împreună cu alte 74 de persoane, în dosarul privind fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit unui comunicat al DNA, Dragnea este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite. Din rechizitoriu reiese că, în calitate de secretar general al unui partid, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor