Joburi în U.E. pentru români. Cum să obţineţi un job de funcţionar european

Uniunea Europeană scoate în fiecare an câteva sute de joburi la concurs pentru cei care vor să devină funcţionari europeni. După aderarea României la Uniunea Europeană toţi cetăţenii români, deveniţi cetăţeni europeni, au dreptul de a ocupa funcţii în administraţia Uniunii. Accesul în instituţiile europene se face pe baza unei selecţii riguroase, după o procedură care, în general, nu ne e familiară.
Comisia Europeană (Facebook)
A. D.
18.02.2015

Uniunea Europeană scoate în fiecare an câteva sute de joburi la concurs pentru cei care vor să devină funcţionari europeni. După aderarea României la Uniunea Europeană toţi cetăţenii români, deveniţi cetăţeni europeni, au dreptul de a ocupa funcţii în administraţia Uniunii. Accesul în instituţiile europene se face pe baza unei selecţii riguroase, după o procedură care, în general, nu ne e familiară.

A lucra pentru UE înseamnă a lucra pentru una din instituţiile sale, cum ar fi Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană etc.

Sunt mai multe tipuri de joburi pentru care UE, prin intermediul E.P.S.O. (Oficiul European pentru Selecţia Personalului) care face angajări anual, însă cel mai frecvent candidaţii aplică fie pentru o poziţie de administrator, fie pentru o poziţie de asistent (care desfăşoară activităţi în zona de secretariat). Există de asemenea şi poziţii deschise pentru traducători/interpreţi, specialişti sau pentru angajaţi temporari.

Lista profilurilor profesionale pentru job-urile din UE în anul 2015:

1. Administraţie publică europeană:

- Responsabil de politici

2. Drept:

- Jurist

- Jurist lingvist

3. Economie/Statistică:

- Economist

- Statistician

4. Audit:

- Auditor

5. Profil lingvistic:

- Traducător

- Interpret de conferinţă

- Corector/ Editor lingvistic

- Jurist lingvist

6. Comunicare:

- Responsabil de comunicare

- Asistent în domeniul comunicării

7. Tehnologia informaţiei:

- Personal TIC

8. Personal de sprijin:

- Secretar/ Asistent administrativ

- Asistent în domeniul resurselor umane

9. Relaţii externe:

- Responsabil de politici

10. Finanţe:

- Director financiar

- Asistent în domeniul contabilităţii/ gestiunii financiare

Carieră în cadrul job-urilor din U.E.

Instituţiile Uniunii Europene vă oferă şansa unei cariere internaţionale. Ca angajat al instituţiilor europene, veţi fi încurajat să vă dezvoltaţi profesional, beneficiind de opţiuni flexibile şi realiste, de evaluări obiective şi de numeroase oportunităţi de a descoperi noi domenii şi responsabilităţi.

Aveţi posibilitatea de a învăţa permanent. Pentru a face faţă cerinţelor carierei dumneavoastră în cadrul instituţiilor europene, vă veţi îmbunătăţi constant competenţele. Lucrând într-un mediu multilingv, veţi fi încurajat să acumulaţi noi competenţe lingvistice. De altfel, prima promovare este condiţionată de învăţarea unei a treia limbi europene.

Instituţiile europene vă oferă cursuri pentru toate cele 24 de limbi oficiale, pentru a facilita comunicarea cu colegii. Puteţi parcurge 6 niveluri (de la începător la avansat), urmând cursuri intensive sau cursuri organizate de 2 ori pe săptămână. De asemenea, puteţi opta pentru cursuri on-line. Pe lângă cursurile de limbi străine, veţi putea urma cursuri de perfecţionare în domeniul de specialitate sau de dezvoltare a competenţelor personale. Formarea dumneavoastră profesională va fi adaptată planului de carieră şi cerinţelor din cadrul echipei în care lucraţi.

Pe lângă sediile principale din Bruxelles şi Luxemburg, Comisia Europeană are reprezentanţe în toate statele membre ale U.E. şi delegaţii în principalele oraşe ale lumii. U.E. dispune şi de o serie de agenţii şi organisme descentralizate cu sediul în alte ţări. Astfel aveţi posibilitatea de a locui în cele mai mari oraşe ale lumii.

Salariile de bază ale funcţionarilor sunt majorate anual, în funcţie de inflaţie şi de puterea de cumpărare din ţările Uniunii Europene, deci veţi avea un salariu atractiv. Funcţionarii îşi asigură singuri costurile cu chiria (care încep de la 550 de euro pe lună pentru un confort minim, într-o cameră din Place Jourdan, lângă Parlamentul European, dar pot ajunge şi până la 1.500 de euro într-un apartament din Piaţa Schuman) şi cu întreţinerea (100 - 200 de euro/lună).

Condiţiile de aplicare la unul dintre job-urile din UE

Participarea la competiţia de joburi în instituţiile europene presupune două etape mari: prima este cea de preselecţie, în care candidaţii parcurg un test online structurat în patru tipuri de verificări prin care sunt testate abilităţile de vorbire, de raţionament numeric şi abstract, dar şi modalitatea prin care se rezolvă o anumită situaţie dată.

Dacă treceţi de această primă etapă veţi ajunge la interviu la Bruxelles, într-un centru de evaluare, unde veţi fi supuşi unor alte serii de teste. În cea de a doua etapă, vă sunt evaluate opt competenţe: analizarea şi rezolvarea problemelor, comunicarea, oferirea unor servicii de calitate şi obţinerea de rezultate, învăţare şi dezvoltare, stabilirea priorităţilor şi organizare, perseverenţă, lucrul cu ceilalţi, capacitatea de conducere. Aceste competenţe sunt evaluate prin combinaţii de tehnici şi instrumente dezvoltate în centre de evaluare: exerciţii de grup, studii de caz, prezentări orale, interviu structurat etc.

Paşii de urmat:

1. Stabiliţi-vă pentru ce job vreţi să aplicaţi, urmărind poziţiile vacante pe site-ul Oficiul European pentru Selecţia Personalului (E.P.S.O.).

2. Cumpăraţi-vă cele mai recente cărţi despre testele pe care le veţi parcurge pentru a obţine jobul dorit, de pe site-ul librăriei europene. Puteţi să vă înscrieţi şi la seminarii de instruire pentru participarea la concursul de selecţie.

3. Depuneţi CV-ul în perioada în care se fac recrutări.

4. Participaţi la testul online de preselecţie.

5. Dacă treceţi de preselecţie, veţi fi chemat la Bruxelles, la centrul de evaluare al E.P.S.O., unde veţi parcurge încă o serie de teste.

6. Perioada de probă este de 9 luni.

Studiile universitare şi cunoaşterea unei limbi străine sunt condiţii obligatorii. În instituţiile UE lucrează peste 40 000 de persoane care provin din 28 de state membre, iar dumneavoastră puteţi fi următorul candidat pentru un job.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor