Europeans Party cere drept de vot şi reprezentare în parlamentul britanic pentru cetăţenii UE cu drept de rezidenţă în UK

Tommy Tomescu, preşedintele Europeans Party, 13 februarie 2015.
Tommy Tomescu, preşedintele Europeans Party, 13 februarie 2015. (Robert Willy Toperter)

Reprezentaţii Europeans Party au susţinut, joi, o conferinţă la sediul Comisiei Europene din Londra, principalul subiect pe ordinea de zi fiind dreptul cetăţenilor Uniunii Europene, cu drept de rezidenţă în Regatul Unit al Marii Britanii, de a vota la alegerile parlamentare.

Cu ocazia conferinţei, liderii Europeans Party au anunţat că au înaintat o petiţie către guvernul ţării, prin care cer drept la vot şi dreptul de reprezentare în parlamentul britanic pentru cetăţenii UE cu dreptul de rezidenţă UK. Răspunsul va ajunge în maxim şapte zile.

“În Convenţia Europeană a Drepturilor Omului se menţionează că statele Uniunii Europene nu pot considera străine naţionalităţile altor state membre UE, aşa înseamnă că în Regatul Unit, nu eşti străin. De ce discut despre asta? Pentru că în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, ei spun că poţi fi împiedicat de a vota, dacă eşti străin. Dar în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului se specifică faptul că nu poţi fi considerat străin, asta înseamnă ca ei nu pot discrimina pe baza naţionalităţii. Şi dacă nu pot discrimina pe baza naţionalităţii ar trebui să îţi permită să votezi.”, a mai declarat Preşedintele Europeans Party, Tommy Tomescu, care a enumerat 11 motive pentru care străinii cu drept de rezidenţă în UK ar trebui să voteze:

În prezent, cetăţenii Uniunii Europene, cu dreptul de şedere în Marea Britanie, pot vota numai la alegerile locale. În Anglia legislaţia este diferită faţă de Ţara Galilor, Scotia şi Irlanda de Nord, unde pe baza dreptului de şedere poţi vota aparatul legislativ din ţările enumerate. Situaţia este schimbată pentru Anglia din cauză că nu există acest corp legislativ specific ţărilor din uniunea britanică.

În cadrul întâlniri au fost abordate mai multe teme, ca de exemplu sistemul de asistenţă socială şi cel de alocaţii pentru copii. Un subiect delicat l-a reprezentat un caz de discriminare a est europenilor în sistemul de ajutor social pentru copii. Conform legii, emigranţii statelor UE care muncesc şi plătesc taxele pe teritoriul Marii Britanii au dreptul de alocaţie indiferent dacă copilul lor se află în ţara de origine sau nu. O familiei de polonezi a primit însă o scrisoare prin care li se cerea să dovedească că au copilul alături.

“Deţinem o scrisoare de la Administraţia fiscală şi vamală, datată pe 1 ianuarie 2015, în care se cere până pe 15 februarie să se prezinte documente care să demonstreze că minorul trăieşte în Regatul Unit, în caz contrar alocaţia va fi oprită. Noi am scris o scrisoare către Administraţia fiscală şi vamală, dar nu am primit niciun răspuns. Am sunat la numărul de pe scrisoare şi persoana care a răspuns la telefon ne-a spus că ei fac ce le spun miniştrii să facă şi că ei nu vor putea să le ofere niciun detaliu despre actele şi reglementările juridice.”, a declarat Andrzej Rygielski, membru al Europeans Party.

Aceste exemple au fost prezentate pentru a întări ideea că numai reprezentanţii acestor ţări vor putea cu adevărat să le apere drepturile în parlamentul britanic.

În Regatul Unit trăiesc legal peste 2,3 milioane de cetăţeni ai Uniuni Europene care îşi plătesc taxele în mod normal ca oricare cetăţean britanic.

Redăm textul petiţiei adresate de Europeans Party guvernului britanic.

"Drepturile cetăţenilor în Uniunea Europeană de a vota şi a fi reprezentaţi în alegerile parlamentare din Marea Britanie.

Vrem să eliminăm inegalităţile şi să permitem tuturor cetăţenilor UE şansa de a-şi exercita toate drepturile democratice de vot sau de a fi reprezentaţi în alegerile parlamentare din Marea Britanie.

Este ceva obişnuit pentru cetăţenii Uniunii Europene să meargă şi să locuiască într-un alt stat membru, pentru a munci sau studia, cu 2,2 milioane de britanici care locuiesc în alte 27 de ţari membre a UE şi 2,3 milioane de cetăţenii ai UE trăind în Marea Britanie.
Ei iau parte la viaţa economică şi socială de acolo, şi de asemenea plătesc taxele în noul stat de reşedinţă.

Cetăţenii UE care nu sunt cetăţeni ai ţării în care îşi au reşedinţa sunt excluşi de la participarea deplină în dezbaterea politică, pentru ca ei nu au drept de vot în alegerile naţionale.

Acest lucru este nedrept, pentru că deciziile membrilor parlamentului le va afecta viaţa de zi cu zi. Campania Partidului Europenilor “Leţ Uş Vote & Stand” intenţionează să schimbe acest lucru.

Vrem să eliminăm inegalităţile şi să permitem tuturor cetăţenilor UE şansa de a-şi exercita toate drepturile democratice de vot sau de a fi reprezentaţi în alegerile parlamentare din statul unde locuiesc

Drepturilor cetăţenilor UE, integrarea şi contribuţia lor la viaţa social-economică va fi consolidată, permiţându-le a vota şi candida la alegerile naţionale din ţările UE în care aceştia îşi au reşedinţa."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe