Japonia: Ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito şi a împărătesei Masako [video]

Cei 2.000 de invitaţi, inclusiv demnitari străini din 190 de ţări, au putut, pentru prima dată, să asiste la ritualul încoronării dintr-o cameră alăturată, prin video.
Ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito şi a împărătesei Masako
Ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito şi a împărătesei Masako (screenshot tramite video Youtube)

În Japonia a început oficial epoca Reiwa ("Rei" are sensuri legate de ordine, comandă şi dorinţă, iar "Wa" se traduce prin pace şi armonie), odată cu autoproclamarea ca împărat a lui Naruhito, în vârstă de 59 de ani, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Imperial din Tokyo. Cei 2.000 de invitaţi, inclusiv demnitari străini din 190 de ţări, au putut, pentru prima dată, să vizioneze ritualul dintr-o cameră alăturată, prin intermediul camerelor video, ca şi cei peste 125 de milioane de locuitori care au urmărit ceremonia la televizor. Străzile erau pustii, magazinele închise şi o linişte ireală a însoţit ziua de sărbătoare în toată Japonia.

Îmbrăcat în tradiţionalul „Korozen no goho”, o îmbrăcăminte de culoare portocaliu închis din secolul al IX-lea, Naruhito a urcat pe Tronul Crizantemelor promiţând să respecte Constituţia. Împăratul a afirmat că este „simbolul statului şi unităţii poporului din Japonia” şi a urat „fericire poporului şi pace în lume”.

Împăratul Naruhito
Împăratul Naruhito (screenshot tramite video Youtube)

Alături de el, pe tronul Michodai, îmbrăcată într-un frumos kimono cu douăsprezece straturi de haine se afla soţia, împărăteasa Masako.

Împărăteasa Masako
Împărăteasa Masako (screenshot tramite video Youtube)

Înainte de a ţine un discurs de aproape jumătate de oră, camera tronului imperial Takamikura, înaltă de şase metri şi jumătate, a fost scena unui spectacol aproape ireal şi liniştit, întrerupt doar de scârţâitul lemnului podelelor şi de fâşâitul unor kimono-uri foarte vechi. Două dintre cele trei însemne imperiale - sabia şi piatra preţioasă - pe care Naruhito le-a moştenit în luna mai a anului trecut odată cu abdicarea tatălui său Akihito, au fost prezentate solemn împreună cu sigiliile şi stemele imperiale.

Naruhito este al 126-lea împărat al celei mai vechi monarhii ereditare neîntrerupte, începând cu 660 î.Hr., iar ritualul ascensiunii la Tron a respectat ritmurile arhaice ale unui protocol solemn care a trezit în populaţie mândria naţională. Până la strigătul final, repetat de trei ori, de premierul Shinzo Abe: „Banzai! Banzai! Banzai!“.

Ploile abundente care au căzut încă de dimineaţă au determinat Casa Imperială să reducă numărul oficialilor îmbrăcaţi în haine tradiţionale, ceremonia desfăşurându-se doar în interiorul Palatului, dar efectul a fost la fel de uluitor. La fel de extraordinară a fost participarea oamenilor obişnuiţi din toată ţara, care au rămas într-o tăcere magică. Parada festivă a cuplului imperial pe străzile Capitalei, care a fost amânată din cauza trecerii ultimului taifun violent, va avea loc la 10 noiembrie.

Akihito, în vârstă de 85 de ani, primul conducător japonez din ultimii 200 de ani care a fost nevoit să abdice din cauza sănătăţii, nu a fost prezent la ceremonia care s-a încheiat seara cu un banchet.