Japonia: Ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito şi a împărătesei Masako [video]

Cei 2.000 de invitaţi, inclusiv demnitari străini din 190 de ţări, au putut, pentru prima dată, să asiste la ritualul încoronării dintr-o cameră alăturată, prin video.
Ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito şi a împărătesei Masako (screenshot tramite video Youtube)
Mioara Stoica
22.10.2019

În Japonia a început oficial epoca Reiwa ("Rei" are sensuri legate de ordine, comandă şi dorinţă, iar "Wa" se traduce prin pace şi armonie), odată cu autoproclamarea ca împărat a lui Naruhito, în vârstă de 59 de ani, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Imperial din Tokyo. Cei 2.000 de invitaţi, inclusiv demnitari străini din 190 de ţări, au putut, pentru prima dată, să vizioneze ritualul dintr-o cameră alăturată, prin intermediul camerelor video, ca şi cei peste 125 de milioane de locuitori care au urmărit ceremonia la televizor. Străzile erau pustii, magazinele închise şi o linişte ireală a însoţit ziua de sărbătoare în toată Japonia.

Îmbrăcat în tradiţionalul „Korozen no goho”, o îmbrăcăminte de culoare portocaliu închis din secolul al IX-lea, Naruhito a urcat pe Tronul Crizantemelor promiţând să respecte Constituţia. Împăratul a afirmat că este „simbolul statului şi unităţii poporului din Japonia” şi a urat „fericire poporului şi pace în lume”.

Împăratul Naruhito (screenshot tramite video Youtube)
Împăratul Naruhito (screenshot tramite video Youtube)

Alături de el, pe tronul Michodai, îmbrăcată într-un frumos kimono cu douăsprezece straturi de haine se afla soţia, împărăteasa Masako.

Împărăteasa Masako (screenshot tramite video Youtube)
Împărăteasa Masako (screenshot tramite video Youtube)

Înainte de a ţine un discurs de aproape jumătate de oră, camera tronului imperial Takamikura, înaltă de şase metri şi jumătate, a fost scena unui spectacol aproape ireal şi liniştit, întrerupt doar de scârţâitul lemnului podelelor şi de fâşâitul unor kimono-uri foarte vechi. Două dintre cele trei însemne imperiale - sabia şi piatra preţioasă - pe care Naruhito le-a moştenit în luna mai a anului trecut odată cu abdicarea tatălui său Akihito, au fost prezentate solemn împreună cu sigiliile şi stemele imperiale.

Naruhito este al 126-lea împărat al celei mai vechi monarhii ereditare neîntrerupte, începând cu 660 î.Hr., iar ritualul ascensiunii la Tron a respectat ritmurile arhaice ale unui protocol solemn care a trezit în populaţie mândria naţională. Până la strigătul final, repetat de trei ori, de premierul Shinzo Abe: „Banzai! Banzai! Banzai!“.

Ploile abundente care au căzut încă de dimineaţă au determinat Casa Imperială să reducă numărul oficialilor îmbrăcaţi în haine tradiţionale, ceremonia desfăşurându-se doar în interiorul Palatului, dar efectul a fost la fel de uluitor. La fel de extraordinară a fost participarea oamenilor obişnuiţi din toată ţara, care au rămas într-o tăcere magică. Parada festivă a cuplului imperial pe străzile Capitalei, care a fost amânată din cauza trecerii ultimului taifun violent, va avea loc la 10 noiembrie.

Akihito, în vârstă de 85 de ani, primul conducător japonez din ultimii 200 de ani care a fost nevoit să abdice din cauza sănătăţii, nu a fost prezent la ceremonia care s-a încheiat seara cu un banchet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor