Următorul împărat al Japoniei a anunţat că este pregătit pentru tron

Akihito va abdica anul viitor, deoarece se teme că vârsta înaintată şi starea fizică delicată nu-i vor permite să-şi îndeplinească sarcinile.
Naruhito (stânga) şi Akihito (dreapta) (archyworldys.com/japan)
Mioara Stoica
24.02.2017

Cu ocazia împlinirii vârstei de 57 de ani, Naruhito, Prinţul Moştenitor al Japoniei, a anunţat joi, 23 februarie a.c., că este pregătit să preia tronul ​​şi să devină simbolul naţiunii după ce tatăl său, împăratul Akihito, va abdica. Abdicarea este aşteptată pe parcursul anului viitor.

Împăratul Akihito însuşi a solicitat acest lucru în luna august 2015, cu ocazia celui de-al doilea discurs adresat naţiunii în 27 de ani: „Sunt preocupat de dificultatea de a-mi îndeplini sarcinile”.

Aceasta este prima dată când Prinţul Moştenitor Naruhito vorbeşte în public despre probabila abdicare, de când împăratul şi-a exprimat în mod public dorinţa de a părăsi funcţia, printr-un mesaj la televiziune, în luna august 2015. Referitor la acest moment, Naruhito a declarat că a fost "profund şocat", când tatăl său şi-a manifestat dorinţa de a se retrage. „Eu accept cu respect opinia împăratului şi o voi lua în considerare întotdeauna, în timp ce-mi îndeplinesc îndatoririle”, a declarat el presei, referindu-se la cuvintele tatălui despre rolul său ca simbol al statului.

Mesajul din 2015, care a durat aproximativ zece minute, a paralizat efectiv ţara. Akihito şi-a exprimat temerile cu privire la dificultăţile viitoare în exercitarea funcţiilor imperiale în cazul în care starea sa de sănătate se agravează, cu riscul unor efecte adverse semnificative asupra societăţii. Împăratul a vorbit, dar fără a menţiona în mod explicit abdicarea.

Akihito s-a referit la aceeaşi problemă cu ocazia împlinirii vârstei de 83 ani, la 23 decembrie 2015, când şi-a exprimat recunoştinţa faţă de „persoanele care au ascultat cuvintele mele”.

Devenit împărat în 1989, după moartea tatălui său Hirohito, în ultimii ani ai domniei sale a fost afectat de diverse probleme de sănătate: o operaţie de bypass coronarian în 2012 şi un cancer de prostată în 2003, printre altele.

Legea imperială actuală nu prevede abdicarea: ultimul care a exercitat direct acest drept a fost împăratul Kōkaku, în 1817.

Abdicarea lui Akihito este un eveniment fără precedent, o schimbare extraordinară pentru o linie regală veche de peste 2.600 de ani. Abdicarea sa ar fi prima în 200 de ani. Legea imperială actuală nu prevede abdicarea: ultimul care a exercitat direct acest drept a fost împăratul Kōkaku, în 1817, în favoarea fiului său Ninko.

Potrivit legendei, Akihito este al 125-lea suveran dintr-o dinastie apărută în secolul al VII-lea şi este descendentul direct al zeiţei soarelui, Amaterasu. Abia în 1945, după capitularea Japoniei în faţa aliaţilor, Hirohito, tatăl lui Akihito, a renunţat la statutul divin.

Prinţul Naruhito, ar deveni împăratul numărul 126 al acestei dinastii extrem de vechi.

După primul discurs al împăratului Akihito, premierul Shinzo Abe a fost de acord să creeze un grup de experţi care să se pronunţe în favoarea renunţării la tron.

Un membru al acestui grup, profesorul Takashi Mikuriya, a declarat ziarului Mainichi că „abdicarea ar trebui să fie promovată în mod activ” printr-o lege specială valabilă numai pentru cazul personal al împăratului Akihito. Mikuriya a respins posibilitatea ca abdicarea să devină o lege generală şi, de asemenea, ca grupul de experţi să se pronunţe cu privire la posibilitatea ca tronul să poată fi ocupat de o femeie.

În discursul său de joi, viitorul împărat a subliniat că va urma calea stabilită de tatăl său, care a muncit din greu să vindece rănile provocate de acţiunile Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în numele bunicului său, împăratul Hirohito. „Ca simbol al statului şi al persoanelor din Japonia, voi împărtăşi durerea şi bucuriile lor, rugându-mă pentru fericirea lor”, a adăugat Naruhito. În plus, în afară de faptul că înţelege "perfect" sentimentele tatălui său, moştenitorul şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la părinţii săi, amândoi cu vârste de peste 80 ani, şi speră ca în viitor aceştia să aibă mai mult timp pentru ei înşişi.

Reprezentantul celei mai vechi dinastii regale din lume, împăratul Akihito şi-a petrecut o mare parte din cei 27 de ani de domnie încercând să vindece rănile războiului care a devastat Asia în prima jumătate a secolului al XX-lea.

„Privind înapoi la trecut, împreună cu profunde remuşcări pentru război, mă rog ca această tragedie să nu se mai repete şi, împreună cu celelalte persoane, îmi exprim cele mai sincere condoleanţe pentru cei care au căzut în luptă şi pentru ravagiile provocate în conflict”, a declarat împăratul la 15 august 2015 cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cuvintele sale au fost percepute de mulţi ca fiind un efort de a cimenta o moştenire pacifistă sub ameninţarea renaşterii naţionaliste a conservatorilor japonezi conduşi de prim-ministrul Shinzo Abe.

Naruhito, Prinţul Moştenitor al Japoniei

Naruhito, Prinţ Moştenitor al Japoniei (japoneză 皇太子徳仁親王, Kōtaishi Naruhito Shinnō), s-a născut la 23 februarie 1960, şi este cel mai mare fiu al împăratul Akihito şi al împărătesei Michiko. Naruhito a devenit Prinţ Moştenitor la 23 februarie 1991 după decesul bunicului său, Împăratul Hirohito, la 7 ianuarie 1989.

Prinţul a studiat la Universitatea Gakushuin unde a obţinut masterul în istorie în 1988. În perioada 1983-1985 a studiat în Anglia la Colegiul Merton, Oxford. Naruhito cântă la violă şi practică joggingul, excursiile şi alpinismul în timpul liber. A scris câteva lucrări şi memorii din vremea când era la Oxford, Temuzu to tomoni: Eikoku no ninenkan tradusă în engleză în 2006 The Thames and I: A Memoir of Two Years at Oxford.

Naruhito s-a căsătorit la 9 iunie 1993 cu Masako Owada la Tokio. Cuplul are un un singur copil, Aiko, prinţesa Toshi, născută la 1 decembrie 2001.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor