Au început ceremoniile de abdicare a împăratului Akihito al Japoniei

Împăratul Japoniei, Akihito
Împăratul Japoniei, Akihito (TOSHIFUMI KITAMURA/AFP/Getty Images)

Împăratul Akihito al Japoniei s-a îmbrăcat marţi într-o robă tradiţională şi a vizitat altarul Kashikodokoro pentru a anunţa zeii de abdicarea sa. Altarul este dedicat zeiţei Amaterasu, considerată a fi străbuna directă a familiei imperiale, potrivit Deutsche Welle.

Ceremonia a dat startul procesului de abdicare a împăratului, după 30 de ani de domnie. Procesul va dura două zile.

Tot marţi, Akihito îşi va anunţa retragerea în prezenţa unor oficiali ai guvernului şi ai unor membri ai familiei imperiale.

Fiul său, prinţul moştenitor Naruhito, va urca pe tron miercuri în calitate de nou împărat al Japoniei.

Rolul şi domnia lui Akihito

Akihito a preluat tronul celei mai vechi monarhii din lume în 1989, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito, care a condus Japonia în timpul celui de-al doilea război mondial şi a fost la un moment dat onorat ca un zeu.

El a uimit japonezii în 2016 când a anunţat că doreşte să renunţe la tron, din cauza unui cancer la prostată de care suferea şi a unei operaţii la inimă printre alte probleme de sănătate.

Akihito a urmărit să modernizeze rolul familiei imperiale, devenind primul membru al familiei imperiale a Japoniei care s-a căsătorit cu o persoană obişnuită - Michiko Shoda, fiica unui industriaş -, şi s-a concentrat pe probleme precum reconcilierea naţională. El este apreciat pentru abilitatea de a comunica cu oamenii de rând, lucru observat în acţiunile sale ocazionate de cutremurul şi tsunami-ul din 2011, precum şi masivul cutremur din Kobe, în 1995.

De asemenea, Akihito a fost împărat în timpul unei perioade economice dificile pentru Japonia, în condiţiile în care boom-ul economic din anii 1970 şi 1980 a avut ca rezultat stagnare economică, deflaţie, o populaţie în curs de îmbătrânire şi o datorie naţională tot mai mare.

Cine este Naruhito?

Precum tatăl său, se aşteaptă ca Naruhito să modernizeze casa imperială niponă mai degrabă neschimbată. Naruhito a studiat la Universitatea Oxford şi este căsătorit cu Masako Owada, care a studiat la Harvard şi Oxford.

În vârstă de 59 de ani, Naruhito a criticat unele aspecte ale vieţii imperiale, mai ales că Masako a făcut eforturi să se adapteze vieţii de prinţesă. Masako a renunţat la o carieră diplomatică promiţătoare când cei doi s-au căsătorit în 1993. În 2004 a ieşit la iveală faptul că de când s-a căsătorit, Masako a urmat un tratament pentru afecţiuni provocate de stres.

De asemenea, ea a fost supusă unei mari presiuni publice pentru a da naştere unui fiu, lucru care s-a intensificat după naşterea singurului loc copil, prinţesa Aiko, în 2001.

În Japonia, doar bărbaţii sunt moştenitori imperiali. Fratele lui Naruhito, Akishino, este următorul pe lista moştenitorilor. În prezent, nu mai există alţi moştenitori bărbaţi după fiul de 12 ani al lui Akishino.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe