Guvernul japonez a aprobat legea care permite abdicarea împăratului Akihito
alte articole
Guvernul japonez condus de Shinzo Abe a aprobat vineri, 19 mai a.c., un proiect de lege unic care, dacă primeşte aprobarea Parlamentului, va permite împăratul Akihito să abdice.
Akihito însuşi a solicitat o astfel de decizie în luna august 2015, în ce de-al doilea discurs adresat naţiunii în 27 de ani: "Sunt preocupat de dificultatea de a-mi îndeplini sarcinile".
Discursul, difuzat de televiziunea publică NHK a durat aproximativ zece minute, şi a paralizat efectiv ţara. Akihito şi-a exprimat temerile cu privire la dificultăţile viitoare în exercitarea funcţiilor imperiale în cazul în care starea sa de sănătate se agravează, cu riscul unor efecte adverse semnificative asupra societăţii. Împăratul a vorbit, dar fără a menţiona în mod specific abdicarea.
Constituţia japoneză interzice ca împăratul să facă gesturi politice, dar, de asemenea, să facă referiri verbale la viaţa politică a naţiunii. Din acest motiv, vorbind despre viitorul personal, Akihito a trebuit să facă o serie de aluzii, limitându-se să le transmită japonezilor dorinţa sa de a părăsi angajamentele instituţionale. Problema este vârsta, adăugată la o sănătate precară.
În Japonia nu există posibilitatea unei pensionări anticipate a împăratului, nici măcar nu este prevăzută de lege, astfel că, guvernul a fost nevoit să emită un decret care acum trebuie aprobat de către Parlament.
Dacă totul va merge conform aşteptărilor, bătrânul împărat va putea părăsi, în cele din urmă, angajamentele instituţionale, în decembrie 2018, relatează presa japoneză, punând capăt erei de Heisei, adică de „pace pretutindeni”, care coincide cu venirea sa la putere, după moartea tatălui său în 1989.
Potrivit legendei, Akihito este al 125-lea suveran dintr-o dinastie apărută în secolul al VII-lea şi este descendentul direct al zeiţei soarelui, Amaterasu. Abia în 1945, după capitularea Japoniei în faţa aliaţilor, Hirohito, tatăl lui Akihito, a renunţat la statutul divin. Acum este rândul fiului său, Prinţul Naruhito, să devină împăratul numărul 126 al acestei dinastii extrem de vechi.
Abdicarea lui Akihito este un eveniment fără precedent, o schimbare extraordinară pentru o linie regală veche de peste 2.600 de ani. Dacă legea propusă de guvernul lui Shinzo Abe este aprobată de Parlament, abdicarea sa este prima în ultimii 200 de ani. Legea imperială actuală nu prevede abdicarea: ultimul care a exercitat direct acest drept a fost împăratul Kōkaku, în 1817, în favoarea fiului său Ninko.
Cu toate că majoritatea japonezilor aprobă retragerea împăratului lor, primul ministru Shinzo Abe a precizat clar faptul că această lege va fi valabilă numai pentru abdicarea împăratului Akihito şi că nu vrea să stabilească un precedent permanent care să modifice legea imperială ce guvernează procesele de succesiune la tron.
Este de aşteptat ca în urma adoptării legii unice să înceapă o perioadă de trei ani pentru retragerea împăratului Akihito de pe Tronul Crizantemelor.
Surse: BBC, El Universal