Împăratul Akihito salută publicul cu ocazia celebrării ultimei aniversări pe tron

Împăratul celebrează vârsta de 85 de ani cu patru luni înainte de a-i ceda tronul fiului său, prinţul Naruhito, pe fondul dezbaterilor privind necesitatea unor reforme juridice pentru asigurarea continuităţii familiei regale japoneze.
Împăratul Akihito împreună cu împărăteasa Michiko, 23 decembrie 2018
Împăratul Akihito împreună cu împărăteasa Michiko, 23 decembrie 2018 (KYODO)

Împăratul Akihito al Japoniei a sărbătorit duminică 23 decembrie ziua de naştere, la 85 de ani, ultima înainte de abdicarea sa, în 2019, solicitând menţinerea păcii construite pe sacrificiul celor care au murit în război. „Este important să nu uităm nenumăratele vieţi pierdute în cel de-al doilea război nondial şi faptul că pacea şi prosperitatea din Japonia postbelică au fost construite cu numeroase sacrificii şi eforturi“, a declarat Akihito la conferinţa de presă ţinută cu trei zile în urmă la Palatul Imperial şi publicată astăzi cu ocazia zilei de naştere.

Împăratul japonez a cerut ca istoria să fie transmisă „cu exactitate“ noilor generaţii şi a afirmat că, în amurgul domniei sale este „profund uşurat că era Heisei (cea a domniei sale) se apropie de sfârşit, fără războaie în Japonia". Akihito a reamintit că primul an al domniei sale a foat marcat de căderea Zidului Berlinului în 1989, care a simbolizat sfârşitul aşa-numitului război rece şi a adus speranţe că va fi pace pe plan mondial. „Evoluţiile globale ulterioare nu au fost neapărat în direcţia în care ne-am dorit. Mă doare inima că au existat conflicte etnice şi conflicte religioase, s-au pierdut multe vieţi prin acte de terorism şi un număr mare de refugiaţi se confruntă cu dificultăţi astăzi în lume", a declarat el.

Mesajul de duminică este ultimul pe care Akihito intenţionează să-l transmită japonezilor într-o conferinţă de presă înainte de a abdica, în 30 aprilie 2019, după o domnie marcată de pacifism şi afecţiune faţă de poporul japonez, ceea ce a deranjat Guvernul primului ministru Shinzo Abe şi cele mai conservatoare sectoare ale ţării. Având o sănătate precară, Akihito părăseşte Tronul Crizantemelor după aproape trei ani de când şi-a declarat intenţia de a demisiona. Demisia va fi prima abdicare din Japonia în peste două secole.

Burniţa care a căzut duminică în Tokyo nu a împiedicat zecile de mii de persoane să aştepte salutul lui Akihito de la balconul Palatului Imperial. Akihito a fost însoţit de împărăteasa Michiko, prinţul Naruhito, soţia lui Masako şi alţi membri ai familiei. La ora şase dimineaţa, cu aproximativ patru ore înainte ca împăratul să se adreseze publicului, peste 200 de persoane aşteptau să îl vadă pe împărat.

Mulţimea adunată în faţa balconului a fluturat steaguri strigând banzai (viaţă lungă), iar împăratul şi familia sa i-a salutat în mai multe rânduri pe cei prezenţi. „Sunt încântat că am o astfel de celebrare a zilei mele de naşltere cu atât de multe persoane“, a spus împăratul mulţimii, căreia i-a urat ca 2019 să fie „un an bun“.

Astăzi a fost penultima ocazie în care Akihito s-a prezentat în faţa poporului japonez ca şef de stat, ultima urmând să aibă loc cu ocazia salutului tradiţional de Anul Nou, la 2 ianuarie, când se preconizează că publicul va fi şi mai numeros.

Prinţul Naruhito şi fratele său, prinţul Akishino, „au acumulat experienţă şi cred că, vor respecta tradiţiile familiei imperiale şi îşi vor parcurge calea alături de o societatea în continuă schimbare“, a declarat Akihito, care de asemenea, nu a pierdut ocazia să o elogieze pe împărăteasa Michiko, despre care a spus: „A fost întotdeauna alături de mine, mi-a înţeles gândurile şi m-a sprijinit în poziţia şi îndatoririle mele oficiale“.

„Sunt foarte recunoscător împărătesei - a spus Akihito -, care cândva a fost una dintre aceste persoane (de rând), dar a ales să meargă cu mine pe această cale şi timp de peste şaizeci de ani şi-a oferit serviciile cu mare devotament atât familiei imperiale, cât şi poporului Japoniei".

Împăratul va termina mandatul în 30 aprilie, iar a doua zi fiul său cel mare îl va urma într-un ritual privat. Ceremonia oficială de ascensiune la tron ​​a noului împărat va avea loc la 22 octombrie în cadrul unei ceremonii la Palatul Imperial cu prezenţa a mii de persoane şi delegaţii din întreaga lume, relatează agenţia EFE.

Mai multe informaţii: Emperor Akihito, 85, greets public as he celebrates last birthday on throne

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe