Japonia: Prinţesa Mako renunţă la titlurile imperiale din dragoste

Anunţul oficial a fost făcut de către Agenţia Casei Imperiale japoneze: prinţesa Mako, fiica cea mare a prinţului Akishino, se va căsători cu un avocat şi va părăsi casa imperială.
Prinţesa Mako împreună cu Kei Kamuro, 03 septembrie 2017 (Getty Images)
Mioara Stoica
04.09.2017

Agenţia Casei Imperiale japoneze a anunţat oficial logodna prinţesei Mako, nepoata cea mare a împăratului Japoniei, Akihito. Prinţesa, născută la Tokyo, în 23 octombrie 1991, se va căsători cu un „cetăţean obişnuit" - Kei Komuro, probabil în primăvara anului viitor. Din această cauză, Mako va renunţa la titlurile şi privilegiile sale imperiale.

Iubirea o determină să renunţe la titlurile imperiale. Cei doi s-au cunoscut în urmă cu cinci ani

Mako s-a îndrăgostit de Kei Komuro, fostul său coleg de la Universitatea Internaţională Creştină din Tokyo. Prinţesa povesteşte că a fost cucerită de „zâmbetul ca soarele”, de sinceritatea şi de inima sa mare.

Komuro lucrează în prezent la o firmă de avocatură din capitală, iar anunţul oficial al logodnei lor trebuia să fie făcut la începutul lunii iulie, însă a fost amânat din cauza dezastrelor provocate în Japonia de ploile din ultimele luni. Duminică, 3 septembrie a.c., împăratul şi-a dat oficial consimţământul, iar Mako şi Komuro s-au prezentat împreună în public. Căsătoria va avea loc probabil în primăvara anului viitor.

În decembrie 2018 ar putea avea loc abdicarea actualului monarh Akihito, în vârstă de 83 ani

Camera superioară a Parlamentului din Japonia a aprobat, pe 9 iunie a.c., propunerea legislativă care permite împăratului Akihito să-i cedeze tronul fiului său, prinţul moştenitor Naruhito, şi aceasta va fi prima abdicare în Japonia după 200 de ani.

Chiar dacă nu s-a decis încă data, Executivul presupune că va fi luna decembrie 2018, atunci când împăratul va împlini 85 de ani şi va finaliza trei decenii ca şef de stat, sau ianuarie 2019, care coincide cu ritmul natural al anului, pentru a limita impactul efectelor administrative ale schimbării de eră care va avea loc în Japonia.

În conformitate cu legea imperială japoneză din 1947, femeile nu au dreptul să urce pe "Tronul Crizantemei"

În mod tradiţional, guvernul va plăti despăgubiri prinţesei Mako, dar suma nu a fost încă stabilită. În anul 2005, când singura fiică a împăratului Akihito, Sayako Kuroda, a decis să se căsătorească cu un cetăţean obişnuit, statul a plătit aproximativ 150 de milioane de yeni, echivalentul a 1,8 milioane euro.

Din 1947, legea care reglementează Casa Imperială japoneză nu permite ascensiunea femeilor din familia imperială la Tronul Crizantemelor. Acestea îşi pierd, de asemenea, statutul de membru al casei regale atunci când se căsătoresc cu bărbaţi din afara familiilor regale şi imperiale.

Anunţul prin care nepoata mai mare a împăratului Akihito, prinţesa Mako, s-a logodit cu un coleg de colegiu a avut un mare impact social în Japonia şi a reînviat dezbaterea privind reforma legii Casei Imperiale de a încerca să asigure succesiunea în cazul în care nu au loc naşteri de sex masculin în cadrul familiei.

Când prinţesa se va căsători, familia va rămâne doar cu 18 membri, dintre care doar cinci sunt bărbaţi: împăratul Akihito (83 ani), fratele lui - prinţul Hitachi (81 ani), prinţul moştenitor Naruhito (57 ani), prinţul Akishino (51 ani) şi prinţul Hisahito (10 ani), singurul nepot de sex masculin al împăratului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor