Jane's Defence: Cheltuielile militare ale României mai mari decât bugetele cumulate ale Ungariei şi Cehiei

Vulnerabilă în raport cu Rusia - ca şi restul ţărilor din Europa de Est - România va cheltui pentru apărare peste 3 miliarde de dolari, mai mult decât cheltuie Ungaria şi Cehia la un loc.
Rachetă balistică rusească de tip Iskander.
Rachetă balistică rusească de tip Iskander. (Captură Foto)

Cheltuielile pentru apărare ale României vor depăşi în acest an pragul de 3 miliarde dolari, mai mult decât bugetele cumulate pentru apărare ale Ungariei şi Cehiei şi peste sumele alocate în această privinţă de Grecia, relatează publicaţia specială "Air and missile defence in Europe", realizată în noiembrie de trustul britanic Jane's Information Group şi preluată de news.ro. Explicaţia? Una evidentă: România - ca şi celelalte state din regiune - are o mare vulnerabilitate în raport cu Rusia căci nu dispune de sisteme moderne de apărare antirachetă.

În contextul unor tensiuni tot mai mari între statele NATO şi Rusia în ultimii doi ani, publicaţia analizează sistemele de rachete şi de apărare antirachetă din Europa şi ultimele dezvoltări de pe continent în această privinţă precum şi bugetele statelor de pe continent.

Concluziile sunt că, în 2016, cele mai mari bugete pentru apărare din zona estică a continentului, fără a lua în calcul Rusia şi Turcia, au fost alocate de Polonia (9,2 miliarde dolari), România (3,08 miliarde dolari), Grecia (2,7 miliarde dolari), Ucraina (2,4 miliarde dolari), Cehia (1,8 miliarde dolari) şi Ungaria (1,1 miliarde dolari), restul statelor din zonă având bugete militare de sub 1 miliard de dolari.

Spre comparaţie. Rusia cheltuie în acest an în jur de 65 miliarde dolari pentru apărare, adică 5,4% din PIB, potrivit estimărilor internaţionale.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne