Egiptul neagă că ar avea forţe militare în Siria
alte articole
Egiptul susţine principiul neintervenţiei în problemele interne ale altor ţări, a precizat Ministerul de Externe într-o declaraţie publicată duminică, adăugând că desfăşurarea de personal sau echipamente militare necesită adoptarea unor măsuri legale publice.
Declaraţia ministerului nu a specificat nicio organizaţie media arabă, dar majoritatea mass mediei regionale care au publicat ştirea au făcut referire la un raport publicat de ziarul libanez As-Safir, care a susţinut că o unitate militară egipteană alcătuită din 18 piloţi s-au deplasat la o bază aeriană în Hama la începutul acestei luni.
Ziarul As-Safir a adăugat că, începând cu luna trecută, doi general-maiori egipteni operează de asemenea la sediul Statului Major al Forţelor Armate în capitala siriană Damasc. Cei doi au efectuat vizite pe fronturile de luptă, inclusiv pe aşa-numitul front sudic din oraşul Quneitra, a mai susţinut ziarul.
În plus, ziarul libanez a citat o sursă “apropiată de dosarul sirian” afirmând că un număr semnificativ de soldaţi egipteni vor sosi în Siria la sfârşitul lui ianuarie 2017, pentru a participa la operaţiuni militare “ce nu vor fi limitate la o susţinere aeriană a bazei aeriene din Hama”.
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah el-Sisi şi-a exprimat suportul pentru armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţinând în această lună într-un interviu la reţeaua portugheză de televiziune RTP, că forţele sale sunt “cele mai bine poziţionate” pentru a combate terorismul şi pentru a repune în picioare securitatea în naţiunea zguduită de război.
Remarcile lui el-Sisi aparent au iritat Arabia Saudită şi alte câteva monarhii arabe din Golful Persic, care au susţinut diverse grupuri teroriste, inclusiv Statul Islamic, care operează pentru a răsturna guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
General maiorul Ali Mamlouk, şeful Biroului Securităţii Naţionale din Siria, a vizitat capitala egipteană Cairo în luna octombrie şi a purtat discuţii cu oficiali seniori ai serviciului egiptean de informaţii. Cele două părţi au ajuns la un acord în privinţa “coordonării punctelor de vedere politice” şi îmbunătăţirii “cooperării bilaterale în lupta împotriva terorismului”, a anunţat la acea vreme agenţia oficială de ştiri a Siriei, SANA.
O lună mai devreme, ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, anunţase că Riadul şi Cairo nu au atitudini comune cu privire la criza continuă din Siria.
Arabia Saudită şi Egiptul au avut neînţelegeri în ceea ce priveşte politica regională, inclusiv îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Cairo sau refuzul Egiptului de a trimite soldaţi în Yemen şi Siria.