Putin urmăreşte să deschidă o bază aeriană în Libia – la doar 700 km de Europa
alte articole
Generalul libian Khalifa Hafter a sosit la Moscova în weekend, pentru a cere Rusiei arme şi sprijin militar pentru armata sa. El a fost primit la Moscova, care a văzut în acesta o deschidere pentru ca Rusia să obţină prima sa bază militară în Africa de Nord. Conform surselor militare şi de spionaj ale website-ului Debkafile, preşedintele rus Vladimir Putin a început să-şi imagineze deja a doua bază mediteraneană pe coasta din Benghazi, Libia – una identică cu baza Hmeimim din Siria. Baza din Libia ar găzdui atât nave ale Marinei ruse, cât şi unităţi aeriene şi va fi localizată la 700 km de Europa.
Hafter, născut în SUA - un general de armată al răposatului dictator libian Moammer Gaddafi - poartă titlul de comandant suprem al armatei libiene. Totuşi, Libia este astăzi zguduită de lupte pentru controlul ţării între câteva sute de miliţii armate. Hafter conduce un grup puternic care a fost la un moment dat susţinut de SUA. Dar, de când a refuzat să recunoască guvernul impus de ONU în Tripoli, Hafter se bazează în principal pe suportul Egiptului şi al unor emirate din Golf pentru fortăreaţa sa din estul Libiei, din Benghazi.
Egiptul şi Emiratele Arabe Unite oferă armatei lui Hafter suport aerian de la bazele egiptene din Deşertul Vestic. Liderii celor două ţări i-au cerut lui Hafter să accepte invitaţia ruşilor de a vizita Moscova şi să ceară acesteia asistenţă militară.
Aceasta a fost cea de-a doua vizită efectuată de Hafter la Moscova. El s-a aflat acolo în luna iunie şi s-a întâlnit cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi consilierul rus pentru securitate naţională, Nikolai Patruşev. La acea vreme, Kremlinul a fost prudent în ceea ce priveşte furnizarea de sprijin militar generalului libian. Forţele speciale americane, italiene şi britanice desfăşurau la acea vreme o ofensivă majoră pentru a alunga grupul jihadist Statul Islamic din portul libian cheie Sirte. Totuşi, acea ofensivă încă nu şi-a atins obiectivul.
Alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA provoacă deja reacţii puternice în regiune. Putin oferă acum armatei lui Hafter avioane de luptă, elicoptere de atac, vehicule blindate precum şi suport aerian în lupta împotriva Statului Islamic.
Este prea curând pentru a şti clar dacă iniţiativa libiană a liderului rus este o invitaţie adresată noului preşedinte american de a lucra împreună în Orientul Mijlociu, sau dacă Putin profită de pe urma unei perioade de tranziţie nesigure între cele două administraţii americane pentru a obţine o poziţie potrivită cu scopul de a-l înfrunta pe Trump ca putere rivală.
Avioanele ruseşti de la baza siriană Hmeimim sunt capabile să acopere o distanţă de 1.500 km spre Libia, în timp ce portavionul rus Amiral Kuzneţov este ancorat la mică distanţă, în largul coastei siriene din Mediterană. Ambele sunt disponibile pentru operaţiuni de susţinere a generalului libian.
Ar fi pentru prima dată când un portavion rusesc ar intra în acţiune în această parte a Mediteranei.
Bătăliile care au loc în prezent de-a lungul coastei mediteraneene se desfăşoară între diverse miliţii, inclusiv armata lui Hafter, şi au ca obiectiv obţinerea controlului asupra câmpurilor de petrol din Libia.
Bogăţiile petroliere libiene cu siguranţă sunt incluse în calculele făcute de liderul de la Kremlin. Asistenţa oferită de Moscova generalului libian i-ar putea mări avantajul lui Putin în această luptă pentru controlarea industriei petroliere a Libiei.