ONU: Rebelii din Alep au aprobat un nou plan umanitar. Damascul încă nu a răspuns

Rebelii sirieni din zona estică a oraşului asediat Alep au căzut de acord asupra unui plan ONU pentru livrarea de ajutoare medicale şi evacuări, conform unui consilier ONU pe probleme umanitare.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep. (Captură Foto)

Jan Egeland, consilier ONU pentru probleme umanitare, a declarat joi că ONU a obţinut de asemenea un “suport verbal” din partea Rusiei, un aliat principal al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pentru planul cu patru puncte stabilit la începutul acestei luni în privinţa oraşului Alep.

Egeland a adăugat că ONU încă aşteaptă aprobarea din partea guvernului sirian.

Sute de camioane sunt pregătite în Turcia şi în zona vestică a oraşului Alep, care este controlată de guvernul sirian, pentru a livra ajutoare umanitare în estul oraşului, a adăugat Egeland.

Conform planului, sute de persoane aşteaptă să fie evacuate pentru a fi tratate, a mai declarat Egeland reporterilor în Geneva.

Aproximativ 275.000 de persoane sunt blocate în estul oraşului Alep, unde ultimele raţii alimentare ale ONU au fost distribuite în 13 noiembrie.

Ofensiva din Alep

Regimul sirian a bombardat zonele estice deţinute de rebeli în oraşul Alep cu lovituri aeriene, bombe-butoi şi foc de artilerie timp de peste o săptămână. Peste 140 de persoane au fost ucise.

Zeci de civili au încercat să fugă din zonele ocupate de rebeli dar au fost forţaţi să se întoarcă din drum din cauza schimburilor de focuri, întrucât armata siriană şi-a continuat ofensiva. “Marţi noaptea, aproximativ 100 de familii s-au adunat în apropierea unui pasaj din districtul (ocupat de rebeli) Bustan al-Basha pentru a traversa în Sheikh Maqsud”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. “Dar când civilii au încercat să traverse pe cealaltă parte, au izbucnit focurile de armă”.

Guvernul sirian acuză rebelii că folosesc rezidenţii ca “scuturi umane” şi că îi împiedică să părăsească oraşul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe