Iurie Leancă: Moldova nu este pregătită să se unească cu România
alte articole
Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România şi preferă să se integreze în Uniunea Europeană, a declarat vineri, la Vilnius, premierul moldovean Iurie Leancă.
Întrebat de reporterii RIA Novosti dacă este posibilă o unire între România şi Moldova, Leancă a negat: "Nu, pentru că ne stabilim sarcini concrete în ceea ce priveşte aderarea Moldovei la UE."
Cu o zi înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE, preşedintele Traian Băsescu declara că unirea cu Moldova este unul dintre cele trei proiecte fundamentale de ţară ale României, primele două fiind intrarea în NATO şi în UE, obiective care deja s-au realizat. Pentru ca şi unirea cu Moldova să devină realitate, va trebui ca moldovenii să îşi dorească cu adevărat acest lucru, a mai declarat Preşedintele Băsescu.
Iurie Leancă nu pare însă a împărtăşi viziunea preşedintelui român, cel puţin la nivel declarativ, nu ca plan imediat.
"Atunci când vom fi un (stat) membru UE, vom face parte dintr-un spaţiu economic şi comercial comun. Nu vor exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care-l vizăm", a declarat vineri premierul moldovean.
Preşedintele Băsescu, care în acest moment este în vizită la Chişinău pentru a-i felicita personal pe moldoveni în legătură cu parafarea acordului de asociere cu UE, va avea astăzi, începând cu orele 17.20, o întrevedere "tete-ă-tête" cu Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti.
"Trec şi pe la Chişinău, pentru o discuţie cu preşedintele Republicii Moldova. Facem o escală la Chişinău, înainte de Bucureşti.
Astăzi, Ambasada României de la Chişinău organizează sărbătorirea Zilei Naţionale, vor fi peste o mie de invitaţi. Şi e o bună oportunitate să mergem să îi felicităm pe moldoveni la ei acasă şi să le spunem că îi aşteptăm cu drag în Uniunea Europeană, dar nu îi aşteptăm pasiv, îi ajutăm atât cât putem, ca să avanseze pe acest drum", a declarat Băsescu vineri, la Vilnius, după ce Moldova a semnat acordurile ce marchează începutul drumului său european.
Cât despre unire, Băsescu nu o înfăţişa ca pe ceva ce se va întâmpla de azi pe mâine, ci ca pe un proces cu bătaie lungă, care se va întâmpla, dacă şi moldovenii vor dori asta, după integrarea Moldovei în Uniunea Europeană care, aprecia Băsescu, va dura în jur de zece ani.