Francois Hollande: Franţa susţine aderarea Moldovei la Uniunea Europeană

"Franţa susţine perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană", a declarat vineri dimineaţă, la Vilnius, preşedintele francez Francois Hollande, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Iurie Leancă.
Preşedintele francez François Hollande. (Antoine Antoniol / Getty Images)
Tatiana Chiriac
29.11.2013

"Franţa susţine perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană", a declarat vineri dimineaţă, la Vilnius, preşedintele francez Francois Hollande, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Iurie Leancă. Potrivit Biroului comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, Francois Hollande s-a pronunţat pentru intensificarea contactelor bilaterale, subliniind că cea mai bună cale pentru apropierea de Uniunea Europeană este fortificarea relaţiilor comerciale şi economice.

Iurie Leancă a spus că Franţa nu este doar un important partener politic, dar şi unul comercial-economic şi a pledat pentru venirea mai multor investitori francezi pe piaţa moldovenească. Şeful guvernului de la Chişinău a subliniat că relaţiile cu statul francez reprezintă un obiectiv strategic al politicii externe a Republicii Moldova, întrucât Franţa este una dintre ţările fondatoare ale UE. Iurie Leancă l-a invitat pe Francois Hollande să efectueze o vizită oficială în Moldova.

Joi, premierul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu premierul Lituaniei, Algirdas Butkevicius, care a felicitat Moldova pentru succesele în procesul de liberalizare a regimului de vize şi parafare a Acordului de Asociere. "Anul 2013 este crucial pentru Moldova atât pe plan intern, cât şi în contextul politicii regionale pentru realizarea unor obiective substanţiale în cooperarea cu UE. Summitul PE de la Vilnius va rămâne în istoria ţării mele drept o bază temeinică şi valoroasă în construcţia viitorului european al RM", a spus şeful guvernului de la Chişinău. Leancă i-a mulţumit omologului său pentru organizarea Summitului Parteneriatului Estic, dar şi pentru că promovează ţările din Parteneriatul Estic în Uniunea Europeană, invitându-l să efectueze o vizită la Chişinău, în primul semestru al anului 2014.

Premierul RM a avut o întrevedere şi cu omologul său suedez, Fredrik Reinfeldt care a reconfirmat susţinerea Moldovei în realizarea agendei europene, menţionează Infotag. Fredrik Reinfeldt a reiterat intenţia ţării sale de a reforma modul de cooperare pentru dezvoltare cu ţările Europei de Est, precizând că Suedia este interesată în efectuarea unor investiţii în Republica Moldova. În cadrul întrevederii premierului moldovean cu omologul său elen, Antonis Samaras, ultimul a declarat că "ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni va fi una din priorităţile Greciei, după ce la 1 ianuarie 2014 aceasta va prelua preşedinţia UE". Iurie Leancă a mulţumit autorităţilor Greciei pentru sprijinul acordat Moldovei în parcursul european, exprimându-şi speranţa că Grecia va susţine în continuare dialogul RM-UE.

Cei doi premieri au optat şi pentru un schimb de vizite bilaterale pe parcursul anului viitor, la nivel de prim-miniştri. În cadrul întrevederii cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, părţile au trecut în revistă proiectele realizate de autorităţile Republicii Moldova în comun cu BEI şi au discutat despre perspectivele de extindere a colaborării bilaterale.

Şeful Guvernului a menţionat importanţa aplicării proiectelor comune pentru dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova şi a reiterat determinarea fermă a ţării noastre de a urma cursul european. Werner Hoyer, a confirmat că va efectua, în luna februarie 2014, o vizită în Moldova. În cadrul unei discuţii telefonice cu Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, premierul a dat asigurări că Republica Moldova va continua să promoveze reformele necesare pentru avansarea pe calea integrării europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor