Israelul confiscă mari suprafeţe de teren în Cisiordania, alimentând furia palestinienilor

Într-o mişcare ce va duce la amplificarea mâniei palestinienilor şi, posibil, la intensificarea violenţelor din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, guvernul din Tel Aviv a anunţat că a confiscat aproape 600 de acri de teren în Cisiordania.
Colonii ilegale israeliene în construcţie în Ierusalimul de Est, 15 ianuarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.03.2016

Israelul a confiscat mari porţiuni de pământ în Cisiordania în apropierea Mării Moarte şi a oraşului palestinian Jericho, a susţinut marţi postul de radio al armatei israeliene.

Mişcarea israeliană “Peace Now”, care monitorizează şi se opune colonizării israeliene în teritoriile capturate în războiul din 1967, a raportat confiscarea a 579 acri de teren, cea mai mare confiscare de acest gen din Cisiordania în anii recenţi.

Grupul a declarat că deja sunt schiţate planurile pentru extinderea coloniilor evreieşti din apropiere, pentru dezvoltarea turismului şi a altor unităţi comerciale în zonă.

Într-o declaraţie, negociatorul şef palestinian Saeb Erekat a cerut comunităţii internaţionale să facă presiuni asupra Israelului să pună capăt confiscărilor de pământuri. Majoritatea ţărilor consideră activitatea israeliană de colonizare în Cisiordania şi Ierusalimul de Est ca fiind ilegală şi un obstacol în calea păcii.

Departamentul de Stat american a criticat confiscările de terenuri, susţinând că exproprierile continue şi extinderea coloniilor “subminează în mod fundamental posibilitatea aplicării unei soluţii cu două state”.

Fotografii cu anunţul israelian de confiscare – o hartă evreiască şi documente însoţitoare ce purtau numele “O declaraţie privind proprietatea guvernamentală” – au fost postate marţi pe Twitter de Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.

Este cea mai mare confiscare de terenuri din august 2014 şi mai mare decât zona de 380 de acri cât a declarat Israelul în luna ianuarie că plănuieşte să o desemneze ca fiind proprietate guvernamentală în apropierea Mării Moarte. Mişcarea Tel Aviv-ului a atras asupra sa un val puternic de condamnări la acea vreme.

Palestinienii, care doresc să creeze un stat în Cisiordania şi Fâşia Gaza se tem că expansiunea activităţii israeliene de colonizare îi va împiedica să aibă o ţară viabilă.

În plus, palestinienii au susţinut că activitatea de colonizare israeliană este unul dintre factorii din spatele întreruperii discuţiilor pentru pace intermediate de SUA în 2014. În acelaşi timp, amplificarea violenţelor în ultimele 5 luni a redus speranţele ca aceste negocieri să fie relansate curând.

Începând cu octombrie 2015, atacurile stradale palestiniene au provocat moartea a 28 de israelieni şi a doi cetăţeni americani. Forţele israeliene au ucis cel puţin 184 de palestinieni, Tel Aviv-ul susţinând că 124 dintre aceştia au fost atacatori. Majoritatea celorlalţi au fost împuşcaţi mortal în timpul unor proteste violente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor