Israelul emite 30.000 de permise de muncă palestinienilor

Confruntat cu un val de atacuri comise de palestinieni, Ministerul israelian al Apărării a recurs la o nouă tactică pentru a descuraja atacurile: a propus emiterea a 30.000 de permise noi de muncă palestinienilor.
Tineri manifestanţi palestinieni folosesc praştii pentru a arunca pietre asupra trupelor israeliene în timpul unor încleştări în oraşul Betleem din Cisiordania, 13 ianuarie 2016.
Tineri manifestanţi palestinieni folosesc praştii pentru a arunca pietre asupra trupelor israeliene în timpul unor încleştări în oraşul Betleem din Cisiordania, 13 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Ministerul israelian al Apărării a decis să combată valul de teroare palestinian din lunile recente prin emiterea a 30.000 de permise de muncă, pe baza cărora palestinienii din Cisiordania vor putea găsi locuri de muncă în Israel.

Ministerul Apărării şi serviciul de securitate Shin Bet consideră că oferirea unor locuri de muncă palestinienilor va încuraja stabilitatea, arată Washington Free Beacon.

Dintre cele peste 100 de atacuri comise împotriva israelienilor în ultimele 4 luni – în general cu ajutorul cuţitelor şi uneori cu autovehicule – doar în două cazuri au fost implicaţi palestinieni care deţineau permise israeliene de muncă. În condiţiile în care şomajul atinge cote ridicate în Autoritatea Palestiniană, un permis de muncă israelian este foarte preţuit, în special de cei pentru care aceasta ar fi singura sursă financiară în familie. Un procent semnificativ al economiei palestiniene se bazează pe salariile plătite de angajatorii israelieni.

Aproximativ 58.000 de rezidenţi din Cisiordania au în prezent permise de muncă pentru a lucra legal în Israel, iar alţi 27.000 de palestinieni lucrează în zonele industriale israeliene situate în coloniile din Cisiordania. În plus, aproximativ 30.000 de palestinieni lucrează ilegal în Israel, de regulă locuind temporar în oraşele israeliene sau în satele arabo-israeliene.

Oficialii israelieni au declarat că, datorită celor 30.000 de permise noi de muncă, palestinienii vor putea lucra în construcţii, agricultură, producţie şi alte domenii. Permisele vor fi emise doar persoanelor care au primit aprobare din partea serviciului Shin Bet.

Ministrul israelian al Apărării Moshe Ya’alon şi şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Gadi Eizenkot, au făcut apel de mai multe ori pentru angajarea palestinienilor ca soluţie pentru limitarea atacurilor teroriste. Propunerea de mărire a numărului de permise a fost aprobată de Ministerul Securităţii şi va fi trimisă pentru a fi aprobată de către întregul Cabinet. Chiar şi ministrul Educaţiei, Naftali Bennett, care a cerut măsuri dure împotriva palestinienilor în perioada în care a reizbucnit valul de atacuri, şi-a exprimat în această săptămână sprijinul pentru mărirea numărului de permise de muncă cu 100.000.

Autorităţile israeliene au anunţat recent că permisele de muncă vor fi retrase în cazul rudelor teroriştilor ucişi în timpul atacurilor, pe motiv că rudele acestora deseori încearcă să desfăşoare atacuri retaliatorii. O astfel de pedeapsă este văzută ca un factor de încurajare a familiilor palestiniene să îi tempereze pe cei care vor să desfăşoare atacuri, în special pe tineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe