Israelul pierde tot mai mult teren / Netanyahu îl critică pe Ban Ki-moon pentru “alimentarea” terorismului palestinian

Ban Ki-moon a stârnit furia premierului israelian după ce a declarat că valul recent de atacuri comise de palestinieni împotriva evreilor a fost declanşat de frustrarea palestinienilor faţă de ocupaţia israeliană.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a acuzat marţi pe şeful ONU că “alimentează teroarea”, după ce Ban Ki-moon a declarat, referindu-se la valul de atacuri teroriste palestiniene, că “stă în firea omului să reacţioneze la ocupaţie”.

“Nu există nicio justificare pentru terorism”, a declarat Netanyahu. “Teroriştii palestinieni nu doresc să construiască un stat; ei vor să distrugă un stat şi sunt atât de mândri. Ei doresc să ucidă evrei peste tot şi declară acest lucru cu mândrie. Ei nu ucid pentru pace şi nu ucid pentru drepturile omului.”

ONU “şi-a pierdut neutralitatea şi forţa sa morală şi aceste declaraţii făcute de secretarul general nu fac nimic pentru a îmbunătăţi situaţia”, a menţionat Netanyahu într-o declaraţie video furtunoasă. Remarcile lui Ban, a precizat Netanyahu, “alimentează teroarea”.

Ban a declarat că atacurile teroriste care au avut loc în ultimele patru luni, în care au murit peste 25 israelieni, s-au datorat “frustrării palestiniene”, arată ziarul The Times of Israel.

“Înjunghierile, atacurile cu autovehicule şi cu arme de foc comise de palestinieni împotriva civililor israelieni – pe care le condamn în întregime – şi ciocnirile dintre palestinieni şi forţele de securitate israeliene, au continuat să ia vieţi”, a declarat Ban marţi la o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU.

“Dar numai măsurile de securitate nu vor opri violenţa. Ele nu pot arăta simţul profund de înstrăinare şi disperare care există în unii palestinieni – în special la tineri”, a declarat Ban, adăugând că forţa deplină a legii trebuie să fie folosită pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi cei care comit crime.

Secretarul general al ONU a menţionat că este nevoie de un sistem de justiţie ce trebuie aplicat în mod egal pentru israelieni şi palestinieni.

“Frustrarea palestiniană se amplifică sub greutatea unei ocupaţii de jumătate de secol şi a paralizării procesului de pace”, a continuat Ban. “Unii m-au criticat pentru evidenţierea acestui adevăr incontestabil. Totuşi, aşa cum au arătat-o oamenii oprimaţi de-a lungul secolelor, stă în firea omului să reacţioneze la ocupaţie, care deseori serveşte ca un incubator al urii şi extremismului.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe