Cisiordania: Atac prin înjunghiere oprit de armata israeliană. Trei palestinieni ucişi

Într-un nou incident care surprinde tensiunile crescânde dintre Palestina şi Israel, trei palestinieni, care aparent ar fi vrut să înjunghie soldaţi la un punct de control din Cisiordania, au fost împuşcaţi mortal de către aceştia.
Soldaţii israelieni stau lângă scena atacului de lângă colonia Migdal Oz, 7 ianuarie 2016.
Soldaţii israelieni stau lângă scena atacului de lângă colonia Migdal Oz, 7 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Trei palestinieni au fost împuşcaţi la un punct de control din Cisiordania, în apropierea coloniei israeliene Migdal Oz, după ce aceştia aparent au încercat să înjunghie soldaţii. Niciunul dintre soldaţi nu a fost rănit în incidentul de la intersecţia Gush Etzion, unde un alt palestinian a fost împuşcat fatal în 5 ianuarie. Cei trei bărbaţi împuşcaţi joi erau din Seir, în apropierea oraşului Hebron.

Conform rapoartelor din presa pro-israeliană, cei trei bărbaţi palestinieni care aveau cuţite au fost surprinşi pe camerele de supraveghere apropriindu-se de intersecţia respectivă din direcţia Beit Fajjar, lângă Betleem. Forţele de apărare israeliene (IDF) au creat o ambuscadă, iar când unul dintre aceştia a vrut să scoată cuţitul a fost împuşcat mortal. Ceilalţi doi şi-au scos apoi cuţitele şi au fost la rândul lor ucişi. Conform unei declaraţii IDF, citate de Reuters, “soldaţii au respins atacul şi au împuşcat atacatorii”.

Se crede că doi dintre bărbaţii ucişi erau fraţi, iar al treilea era vărul lor. Conform presei israeliene, bărbaţii au urmărit să răzbune moartea unui alt palestinian ucis care, la rândul său, a desfăşurat un atac, conform International Business Times.

Începând cu septembrie 2015, cel puţin 136 de palestinieni, 20 de israelieni şi un cetăţean american au murit în violenţele tot mai intense din regiune. Israelul susţine că majoritatea celor ucişi au încercat să omoare cetăţeni israelieni cu pistoale, cuţite sau maşini, iar câteva înregistrări video par să confirme această afirmaţie.

În ziua de 1 ianuarie, un bărbat identificat în persoana lui Nashat Melhem, în vârstă de 29 de ani, a fost filmat împuşcând mortal doi oameni într-un bar din Tel Aviv. De asemenea, este posibil ca el să fi ucis un şofer palestinian de taxi din apropiere. Melhem este încă în libertate.

Totuşi, palestinienii susţin că majoritatea celor ucişi au fost neînarmaţi şi că, în anumite cazuri, erau doar copii.

Palestinienii şi grupurile pentru drepturile omului, precum Amnesty Internaţional, mai susţin că forţele IDF aplică o pedeapsă colectivă asupra familiilor suspecţilor de terorism. În cazul lui Melhem, tatăl şi fratele său au fost arestaţi, iar mama şi sora sa au fost interogate de autorităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe