Israel ameninţă cu intervenţia militară în Iran

Israelul s-a declarat pregătit să intervină militar pentru a împiedica Iranul să fabrice arme nucleare, a avertizat premierul Benjamin Netanyahu de la tribuna Naţiunilor Unite.
Benjamin Netanyahu, primul ministru al Israelului, ţine o diagramă a unei bombe, reprezentând programul nuclear al Iranului, in timpul unei cuvântări la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, la New York, pe 27 septembrie, 2012. (Mario Tama / Getty Images)
Epoch Times România
02.10.2013

Israelul s-a declarat pregătit să intervină militar pentru a împiedica Iranul să fabrice arme nucleare, a avertizat premierul Benjamin Netanyahu de la tribuna Naţiunilor Unite, potrivit AFP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a încercat marţi, în cadrul discursului său anual la Organizaţia Naţiunilor Unite, să distrugă credibilitatea noului preşedinte al Iranului, pe care l-a descris ca un om în care nu se poate avea încredere şi a făcut presiuni asupra comunităţii internaţionale să menţină sancţiuni pentru a preveni Iranul să construiască o bombă nucleară.

În mod clar îngrijorat de faptul că preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a reuşit să lase imaginea unui lider prietenos şi pragmatic în timpul vizitei sale la New York de săptămâna trecută, Netanyahu a concentrat cea mai mare parte a discursului său de 33 de minute pe preşedintele iranian. Acesta l-a descris pe Rouhani ca o figură seducătoare care foloseşte cuvinte încurajatoare pentru a-şi masca intenţiile malefice.

Potrivit lui Netanyahu, doar "sancţiunile dure şi ameninţările militare credibile" îl vor determina pe Rouhani de a negocieze, adăugând că trebuie să existe condiţii precise pentru un compromis, inclusiv că Iranul să oprească îmbogăţirea uraniului. Iranul a declarat însă în mod repetat, că îmbogăţire uraniului este dreptul său legal şi a explicat că ambiţiile nucleare ale ţării sunt paşnice.

"Mi-ar plăcea sa îl cred pe noul preşedinte iranian, Hassan Rouhani, dar nu pot", a precizat Benjamin Netanyahu la Adunarea Generală a ONU. Locurile care au fost repartizate reprezentanţilor iranieni au fost goale, ca răspuns aparent pentru boicotarea de către Israel a discursului lui Rouhani cu o săptămână în urmă.

"Pentru că faptele sunt lucruri încăpăţânate şi faptele spun că istoria sălbatică a Iranului contrazice categoric retorica liniştitoare a lui Rouhani".

Contrastul dintre tonul lui Netanyahu şi al lui Rouhani a fost puternic. Spre deosebire de liderul iranian care a zâmbit în timpul discursului său de la acelaşi podium şi a căutat să apară conciliant, prim-ministrul israelian a fost reţinut cu zâmbetele, însă bogat în sarcasm. Rouhani nu a menţionat nimic de Israel şi nici de Netanyahu, însă liderul israelian a rostit numele preşedintelui iranian de 25 de ori, raportează New York Times.

Netanyahu a comparat un Iran înarmat nuclear cu 50 de Nord Coree şi a comparat comportamentul Iranului cu cele ale dictaturilor fasciste din Europa secolului 20.

"Un Iran dotat cu arme nucleare va fi mai periculos decât 50 de Coree de Nord. În faţa unei astfel de ameninţări, Israelul nu va avea altă opţiune decât să se apere", a precizat Netanyahu, adăugând că "Israelul nu va lăsa Iranul să obţină arme nucleare. Dacă Israelul va fi obligat să acţioneze singur, va acţiona singur".

"Iranul nu a depăşit încă linia roşie, dar este pregătit să accelereze activităţile nucleare", a avertizat premierul israelian. În încercarea de a scăpa de sancţiuni Rouhani "crede că poate avea tortul său galben pe care să-l şi mănânce".

În acelaşi timp, Netanyahu a subliniat că sancţiunile care au afectat profund economia Iranului au fost exact ceea ce a condus Iranul să apară mai flexibil să facă o înţelegere. "De aceea a fost Rouhani ales în primul rând", a explicat Netanyahu. "De aceea a lansat el o ofensivă fermecătoare".

Netanyahu a declarat că un răspuns internaţional la rugăminţile Iranului de a renunţa la sancţiunile care îi sunt impuse ar trebui să fie axat pe o atitudine de "neîncredere, demontare şi verificare" şi a repetat avertismentele că Israelul şi-a rezervat dreptul de a lovi instalaţiile nucleare ale Iranului preventiv în cazul în care consideră că iranienii sunt aproape de a produce arme nucleare.

Liderul israelian l-a menţionat pe Obama doar o singură dată, lăudându-l pentru că a insistat ca Iranul să ia măsuri concrete pentru a-şi susţine declaraţiile. Dar, în contrast cu unitatea afişată în timpul reuniunii de luni cu Obama la Casa Albă, liderul israelian a făcut aluzie la diferenţele dintre ei.

"Dacă Israelul este obligat să fie singur, Israelul va sta singur", a precizat Netanyahu.

Iranul a dat rapid o replică la declaraţiile Israelului. Khodadad Seifi, un ambasador adjunct la misiunea Iranului de la ONU, a declarat că ţara sa a găsit discursul lui Netanyahu inflamatoriu, a respins ideea că Iranul ar construi un arsenal nuclear şi a afirmat dreptul statului la auto-apărare.

"Prim-ministrul israelian ar face bine nici să nu se gândească la atacarea Iranului, ca să nu mai vorbim de planificarea acestui lucru", a declarat diplomatul iranian . El a adăugat că "politica de zâmbete" a Iranul este mai bună decât "minciuna".

Adunarea Generală a ONU a fost dominată de problema nucleară iraniană şi mobilizarea diplomatică agresivă a Iranului. Săptămâna trecută, timp de patru zile, Rouhani a avut o mulţime de întâlniri cu uşile închise, adrese publice şi interviuri televizate, toate acestea pentru a cauta să rezolve impasul nuclear cu Occidentul într-un timp scurt.

Vizita acestuia s-a încheiat cu un apel telefonic scurt de la Obama, care a marcat prima comunicare dintre un lider iranian şi unul american din ultimii 34 de ani.

Netanyahu a declarat că Rouhani nu este diferit de niciun alt preşedinte al Iranului de la Revoluţia Islamică din 1979. "Toţi au servit aceluiaşi crez neiertător, aceluiaşi regim necruţător", a declarat acesta.

Gilad Erdan, ministrul Comunicaţiilor din Israel, a declarat într-un interviu pentru Canalul 10 că discursul lui Netanyahu a căutat să transmită punctul de vedere contondent al guvernului israelian. "Lumea trebuie să înţeleagă că atacul amabilităţii este un atac al minciunilor, care nu are alt scop decât eliminarea sancţiunilor, iar dacă Israelul va rămâne singur va acţiona, de asemenea, singur", a concluzionat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor