Iranul şi Rusia încep schimbul de materiale nucleare

Rusia şi Iranul încep să comercialaizeze materiale nucleare sensibile, o activitate care este cel puţin în parte, acceptată de administraţia Obama şi admisibilă pe baza recentului acord nuclear încheiat între Teheran şi marile puteri, au declarat oficiali americani şi iranieni.
Reactorul nuclear de la Bushehr, la 1200 km de Teheran, august 2010 (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
18.12.2015

Aşa-numitul yellow cake (prăjitura galbenă) făcut de Rusia, un tip de pulbere de uraniu care se poate transforma în combustibil nuclear, „se află în Iran, iar o încărcătură de uraniu îmbogăţit a Iranului va fi trimisă în Rusia” în următoarele zile, conform unor oficiali iranieni de rang înalt, citaţi în această săptămână de mass media de stat.

Mai mulţi oficiali americani de rang înalt au confirmat joi faptul că administraţia Obama susţine deschiderea schimburilor nucleare comerciale dintre Moscova şi Teheran.

Acest comerţ este permis pe baza prevederilor controversatului acord nuclear semnat între Iran şi marile puteri în luna iulie a acestui an.

Oficialii iranieni susţin că intenţionează să trimită ruşilor până la 9 tone de uraniu îmbogăţit în schimbul prafului yellow cake.

“Praful yellow cake a fost importat si se află în [oraşul] Isfahan (în prezent), iar uraniul îmbogăţit iranian va fi încărcat pe o navă rusească în zilele următoare şi va fi livrat Rusiei”, a declarat miercuri reporterilor iranieni Ali Akbar Salehi, şeful organizaţiei pentru energie atomică a Iranului.

Iranul a promis, de asemenea, că îşi va comercializa tehnologia nucleară după ce acordul este implementat, conform Washington Free Beacon.

În timp ce se pregăteşte să livreze cantităţi mari din stocul său nuclear către Rusia, Iranul şi-a intensificat dezvoltarea tehnologiei pentru rachetele balistice intercontinentale - folosite de obicei pentru a transporta încărcături nucleare.

Ministrul iranian al apărării Hossein Dehqan a declarat miercuri că Iranul va „continua să îşi dezvoltate industriile de rachete şi arme”, chiar dacă acest comportament reprezintă o încălcare a unor rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.

Administraţia Obama a fost intens criticată pentru eşecul său în ceea ce priveşte adoptarea de măsuri împotriva Iranului, după desfăşurarea celui de-al doilea test al unei rachete balistice, de la semnarea acordului nuclear din iulie.

Un oficial al Departamentului de Stat american a susţinut că Iranul îşi va continua testele cu rachete indiferent ce fel de măsuri ar lua sau nu ar lua administraţia Obama.

„Iranul îşi va dezvolta programul [de rachete] indiferent de consecinţele pe care va trebui să le suporte”, a susţinut el, explicând că obiectivul administraţiei Obama este acela de a scoate chestiunea nucleară din ecuaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor