Ştiri din zona crepusculară / SUA ajută Iranul să îşi reconstruiască un reactor nuclear

Deşi în urmă cu o lună, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a interzis toate negocierile suplimentare cu americanii, noi rapoarte regionale susţin că SUA şi alte câteva puteri mondiale vor ajuta Teheranul să îşi reconstruiască reactorul nuclear de la Arak.
Reactorul nuclear cu apă grea de la Arak, Iran. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.11.2015

SUA şi alte ţări ajută Iranul să îşi modernizeze şi să reconstruiască un reactor nuclear suspectat că ar fi fost folosit la producerea unei cantităţi de material suficiente pentru o posibilă armă nucleară, conform unor rapoarte regionale şi conform declaraţiilor Departamentului de Stat american.

Obiectivul SUA este de a colabora cu Iranul pentru a reconstrui reactorul într-o asemenea manieră încât acesta să nu mai poată produce material pentru arme nucleare.

Totuşi, Iranul susţine că SUA şi alte naţiuni partenere vor furniza în curând “echipamente avansate” pentru reactor, care este localizat lângă oraşul industrial iranian Arak.

Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, principala agenţia a Teheranului pentru reglementare nucleară, a declarat marţi că SUA şi alte câteva naţiuni vor începe să furnizeze Iranului echipamente pentru a-şi putea moderniza reactorul nuclear.

“Patru ţări [din echipa de negociere a acordului nuclear iranian] au acceptat să coopereze cu Iranul în privinţa furnizării de echipamente avansate pentru reactorul de la Arak şi în diferite alte chestiuni”, a declarat marţi Kamalvandi.

Acesta a declarat că, deşi Iranul şi-ar putea finaliza modernizarea reactorului pe cont propriu, “a solicitat ajutorul puterilor mondiale pentru a accelera procesul”.

Chestiunea reactorului de la Arak a fost un punct esenţial de negociere în timpul discuţiilor care s-au finalizat prin semnarea unui acord nuclear controversat ce ar trebui, cel puţin teoretic, să reducă ambiţiile nucleare ale Iranului.

Administraţia Obama a anunţat, după implementarea acordului nuclear la sfârşitul lunii octombrie, că va asista Iranul în reconstruirea reactorului de la Arak, conform Washington Free Beacon.

Experţii nucleari de la Departamentul american de Energie vor fi însărcinaţi să ajute la realizarea acestui obiectiv, conform secretarului american pentru energie, Ernest Moniz.

“Conform acordului [Joint Comprehensive Plan of Action], unul dintre paşii pe care trebuie să îi facă Iranul este acela de a-şi reconstrui reactorul de la Arak cu apă grea, inclusiv înlăturarea ansamblului calandria existent şi scoaterea sa din funcţiune”, a susţinut Moniz într-o declaraţie publicată în 18 octombrie. “Pentru a susţine acest efort, experţii nucleari ai Departamentului [american] de Energie vor conduce eforturile SUA de a colabora cu partenerii noştri din P5 1 şi cu Iranul pentru a moderniza reactorul de la Arak, eliminând efectiv o potenţială sursă pentru producerea de materiale pentru arme [nucleare].”

În plus, experţii nucleari americani vor furniza Iranului şi sfaturi tehnice în privinţa unor chestiuni nucleare, a susţinut Moniz.

Ajutorul pentru Iran va veni şi din partea altor puteri mondiale implicate în negocierea acordului nuclear, ţări precum China, Franţa, Germania şi Rusia.

Seyed Araqchi, viceministrul iranian de Externe, a apreciat pozitiv proiectul de modernizare nucleară după o întâlnire din luna octombrie între Iran şi marile puteri.

“O declaraţie a fost publicată ieri de Iran, China şi SUA, în care cele trei ţări au anunţat soluţia lor pentru modernizarea reactorului de la Arak la momentul potrivit dar, ceea ce este şi mai important pentru noi este un document oficial care ar trebui să fie semnat între Iran şi cei şase membri ai grupului P5 1”, a declarat Araqchi reporterilor la acea vreme.

Acordul nuclear este considerat un triumf politic atât pentru preşedintele american Barack Obama cât şi pentru omologul său iranian Rouhani, care a fost ales în urmă cu doi ani cu speranţa că va reduce izolarea naţiunii sale.

Criticii acordului denunţă, printre altele, clauzele secrete pe care a trebuit să le consimtă Congresul SUA fără să le cunoască, textul deosebit de permisiv al tratatului faţă de Iran şi faptul că acordul nu face referire la una dintre cele mai importante uzine nucleare iraniene - Parchin - şi nici la crearea bombelor nucleare pe bază de plutoniu, un produs secundar al procesării uraniului.

O aparentă versiune provizorie a unuia dintre acordurile laterale secrete ce au fost încheiate ca anexe ale acordului nuclear final iranian indică faptul că i se va permite Teheranului să îşi folosească proprii experţi pentru a inspecta complexul nuclear Parchin, unde se crede că au avut loc activităţi pentru dezvoltarea de arme nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor