ONU închide ancheta în privinţa dosarului nuclear iranian
alte articole
Investigaţia Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), finalizată marţi, a urmărit să vadă dacă Iranul a căutat să producă arme atomice. Rezoluţia a fost votată în Viena, după ce a fost propusă de membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie – plus Germania (aşa zisul Grup de ţări P5+1 care a condus negocierile nucleare internaţionale cu Iranul).
Mişcarea are loc la două săptămâni după publicarea unui raport de către AIEA care a sugerat că Iranul a avut la un moment dat un program nuclear secret, dar a adăugat că nu a descoperit dovezi ale unor activităţi legate de arme nucleare începând cu 2009.
“Agenţia susţine că o gamă de activităţi relevante în vederea dezvoltării unui dispozitiv exploziv nuclear au fost desfăşurate în Iran înainte de sfârşitul anului 2003 şi că unele activităţi au avut loc după 2003”, a declarat directorul AIEA Yukiya Amano reporterilor în Viena la acea vreme. Totuşi, acele activităţi “nu au trecut dincolo de studiile de fezabilitate şi ştiinţifice”, a adăugat acesta.
Acord “istoric”
“Astăzi este o zi istorică”, a declarat reporterilor delegatul iranian la AIEA, Reza Najafi. Ambasadorul american la AIEA, Henry Ensher, a susţinut la rândul său că raportul este “un punct de cotitură important”, adăugând că încrederea va putea fi recâştigată numai după ce Iranul va implementa paşii prevăzuţi în acordul semnat în luna iulie, conform Deutsche Welle.
“Verificarea şi monitorizarea de către AIEA a acestor angajamente este vitală pentru a ne asigura că programul nuclear al Iranului este şi va rămâne în mod exclusiv paşnic”, a declarat Ensher în Viena. Amano a susţinut, de asemenea, că neîncrederea dintre Iran şi comunitatea internaţională trebuie să fie depăşită.
Najafi a precizat că ţara sa este pregătită să implementeze restricţiile asupra activităţilor sale nucleare. “Intenţionăm să finalizăm acest proces în două sau trei săptămâni, aşadar vom accelera ziua implementării [acordului] cât mai repede posibil”, a declarat el pentru agenţia de ştiri Reuters.
Părţile trebuie să îşi respecte angajamentele
Rezoluţia de marţi a fost “pasul final” al Iranului pe drumul clarificării unor chestiuni trecute şi prezente legate de programul său nuclear, a declarat Amano jurnaliştilor. Teheranul va trebui acum să finalizeze pregătirile necesare pentru începerea implementării acordului JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) asupra căruia a căzut de acord cu grupul de ţări P5+1 în luna iulie a acestui an.
Totuşi, Amano a susţinut că mai trebuie făcute multe şi că toate părţile trebuie să implementeze în totalitate angajamentele lor prevăzute în JCPOA. “A fost nevoie de un efort considerabil pentru a se ajunge la acest acord. Un efort similar şi continuu va fi necesar şi pentru implementarea sa”, a precizat Amano în declaraţia sa oficială către presă.
Deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden au încercat să insufle Congresului SUA ideea unui acord bun cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.
Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon. În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.