Iranul susţine că nu va coopera cu SUA în lupta contra teroriştilor din Siria

În ciuda faptului că a fost invitat la Viena pentru un summit pe tema războiului din Siria, Teheranul susţine că nu doreşte să colaboreze cu americanii în vederea soluţionării crizei din ţara arabă.
Ali Akbar Velayati, un consilier apropiat al liderului suprem iranian.
Ali Akbar Velayati, un consilier apropiat al liderului suprem iranian. (Captură Foto)

Mass media de stat iraniană a citat un consilier apropiat al liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, afirmând că Iranul nu va coopera cu Statele Unite în lupta împotriva teroriştilor din Siria.

“Iranul nu va coopera direct sau indirect cu Statele Unite”, a declarat miercuri Ali Akbar Velayati, după o întâlnire cu viceministrul sirian de externe Faisal Mekdad în Teheran, conform agenţiei de ştiri iraniene IRNA.

“Iranul nu va accepta nicio iniţiativă cu privire la Siria fără să se consulte cu guvernul şi poporul ţării”, a adăugat Velayati.

Cu toate acestea, armata israeliană şi sursele sale de informaţii au dezvăluit recent că aproximativ 3.000 de soldaţi ai Gărzilor Revoluţionare Iraniene au aterizat în secret în Siria, aceasta fiind cea mai mare forţă terestră iraniană care a păşit vreodată pe teritoriul sirian.

Declaraţiile lui Velayati au fost făcute în contextul amplificării sentimentului anti-SUA din Iran şi în condiţiile în care manifestanţii din Teheran au marcat aniversarea ocupării ambasadei americane în urmă cu 36 de ani.

De asemenea, aceste afirmaţii sunt făcute după ce Iranul a fost invitat la un summit pe tema războiului sirian de la Viena, unde delegaţii iranieni au lăsat impresia că îşi vor relaxa poziţia în privinţa viitorului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. În timp ce Rusia şi Iranul doresc ca Assad să rămână la conducerea ţării arabe, SUA şi aliaţii săi regionali şi occidentali doresc ca liderul sirian să se retragă imediat de la putere.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat că diplomaţii care au participat la discuţiile din 30 octombrie de la Viena au căzut de acord să lucreze împreună în vederea creării unui guvern de tranziţie în Siria, a organizării de noi alegeri şi implementării unor acorduri de încetare a focului la nivel naţional sau regional.

În plus, Iranul a anunţat în weekend că, în baza unui ordin dat de Khamenei, începe să implementeze o blocadă asupra tuturor produselor americane care pătrund în ţară. Khamenei a cerut guvernului să creeze o “economie de rezistenţă”.

Ordinul a fost emis după scrisoarea trimisă la sfârşitul lunii trecute de Khamenei către preşedintele iranian Hassan Rouhani, în care ayatollahul a declarat că Statele Unite sunt “ostile şi perturbatoare” şi a cerut liderilor să blocheze toate negocierile suplimentare cu America.

Blocada are loc la doar câteva săptămâni după ce Administraţia Obama a început să ridice sancţiunile economice aplicate împotriva Iranului, ca parte a unui acord nuclear recent care urmăreşte să restricţioneze programul de arme nucleare al Republicii Islamice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe