Iranul nu respectă acordul nuclear cu marile puteri şi îşi creşte stocul de uraniu îmbogăţit

AIEA a anunţat că, în loc să îşi reducă stocul de uraniu îmbogăţit, Iranul a mers în direcţie opusă în ultimele trei luni. Mai mult, luna trecută a testat un nou model al unei rachete balistice, încălcând o altă prevedere a acordului nuclear încheiat cu marile puteri.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. (MAYSAM DEHGHANI / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
19.11.2015

Stocul Iranului de uraniu slab îmbogăţit a crescut în ultimele trei luni chiar dacă, pe baza unui acord încheiat cu marile puteri ale lumii, Teheranul ar fi trebuit să îşi reducă semnificativ această cantitate, a susţinut Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport confidenţial văzut miercuri de Reuters.

De asemenea, Iranul a început să îşi demonteze centrifugele de îmbogăţire a uraniului la complexele sale nucleare Natanz şi Fordow, mai susţine raportul AIEA. Conform acordului semnat cu marile puteri în luna iulie, Iranul trebuie să îşi reducă numărul de centrifuge pe care le foloseşte în prezent.

Tot în baza acordului nuclear – Joint Comprehensive Plan of Action sau JCPOA – Iranul trebuie să îşi reducă stocul de uraniu slab îmbogăţit la 300 kg pentru ca acordul să intre complet în vigoare. Această cantitate nu ia în calcul uraniul conţinut în barele de combustibil pentru reactorul nuclear al ţării. Conform raportului AIEA din luna august, Iranul are 7.845 kg de uraniu slab îmbogăţit.

Raportul Reuters este publicat la doar o lună după ce ayatollahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate politică şi spirituală a ţării conform sistemului teocratic de guvernare a Iranului, a părut să modifice unilateral termenul limită pentru respectarea de către Teheran a obligaţiilor prevăzute de JCPOA.

În 21 octombrie, Khamenei a anunţat că Iranul nu va începe să exporte uraniu îmbogăţit pentru a ajunge la limita de 300 kg decât după ce AIEA îşi va finaliza investigaţia asupra activităţii trecute a Republicii Islamice în vederea construirii unor arme nucleare, o anchetă care se va încheia oficial în luna decembrie când agenţia este aşteptată să îşi publice raportul.

În plus, Khamenei a anunţat că exportul de uraniu slab îmbogăţit nu va începe decât atunci când va fi semnat un contract ferm şi de încredere în acest sens şi numai după ce Iranul va primi garanţii corespunzătoare în privinţa executării contractului, conform Business Insider.

Creşterea stocului iranian de uraniu slab îmbogăţit, după semnarea JCPOA, ar putea arăta că sunt implementate de fapt condiţiile prevăzute de Khamenei pentru acest acord – condiţii care vor permite Iranului să stabilească termenul limită şi aranjamentele pentru reducerea stocului său de uraniu îmbogăţit.

Totodată, acordul dintre Iran şi marile puteri nu va fi implementat oficial decât atunci când Iranul îşi va reduce stocul de uraniu îmbogăţit la 300 kg şi numai după ce Teheranul va face diverse modificări la infrastructura sa nucleară.

În 11 octombrie, mass media de stat iraniană a anunţat că Teheranul a testat un nou model al rachetei Emad, o rachetă balistică de rază medie ce are capabilitatea de a transporta un focos nuclear. Testul a încălcat o rezoluţie a ONU care va fi suspendată după ce JCPOA intră în vigoare în mod oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor