Iranul reîncepe îmbogăţirea uraniului la 20% la uzina de la Fordo

Interiorul uzinei subterane iraniene de la Fordo
Interiorul uzinei subterane iraniene de la Fordo (HO/AFP/GETTY IMAGES)

Autorităţile iraniene au anunţat că vor continua programul nuclear, reluând lucrările la instalaţia nucleară subterană din Fordo.

"Acum câteva minute, procesul de producere a uraniului îmbogăţit 20% a început în complexul de la Fordo", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Ali Rabeie pentru agenţia de presă Mehr.

Comentând ştirea, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că inspectorii săi monitorizează activităţile la complex şi că directorul general Rafael Mariano Grossi intenţionează să prezinte un raport statelor membre.

În noiembrie, parlamentul iranian a adoptat un proiect de lege intitulat „Măsura strategică pentru eliminarea sancţiunilor”, care prevedea intensificarea activităţilor de cercetare nucleară. Evoluţia a survenit în urma asasinării fizicianului nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh.

Regimul de la Teheran speră ca legea respectivă şi evoluţia programului nuclear să pună presiune asupra unei eventuale administraţii Biden în vederea readoptării tratatului nuclear JCPOA de către SUA. Legea votată în parlamentul iranian la sfârşitul anului 2020 prevedea creşterea nivelului de îmbogăţire a uraniului la 20% sau mai mult.

Donald Trump a scos SUA din acord, considerat extrem de controversat în comunitatea de intelligence, unde au existat informaţii că Iranul urmărea construirea de bombe nucleare.

Acordul nuclear iranian impunea Teheranului îmbogăţirea uraniului doar până la 3,67 la sută, sub ameninţarea aplicării de sancţiuni economice. Însă după retragerea SUA din acord în mai 2018, urmată de reimpunerea de sancţiuni, Republica Islamică şi-a suspendat treptat obligaţiile care decurg din acord pentru a presa celelalte ţări semnatare să facă lobby pe lângă administraţia americană în favoarea ridicării sancţiunilor.

Evoluţia a stârnit îngrijorări în Arabia Saudită şi mai ales în Israel, care este singura putere nucleară din Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe