Iranul reîncepe îmbogăţirea uraniului la 20% la uzina de la Fordo
alte articole
Autorităţile iraniene au anunţat că vor continua programul nuclear, reluând lucrările la instalaţia nucleară subterană din Fordo.
"Acum câteva minute, procesul de producere a uraniului îmbogăţit 20% a început în complexul de la Fordo", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Ali Rabeie pentru agenţia de presă Mehr.
Comentând ştirea, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că inspectorii săi monitorizează activităţile la complex şi că directorul general Rafael Mariano Grossi intenţionează să prezinte un raport statelor membre.
În noiembrie, parlamentul iranian a adoptat un proiect de lege intitulat „Măsura strategică pentru eliminarea sancţiunilor”, care prevedea intensificarea activităţilor de cercetare nucleară. Evoluţia a survenit în urma asasinării fizicianului nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh.
Regimul de la Teheran speră ca legea respectivă şi evoluţia programului nuclear să pună presiune asupra unei eventuale administraţii Biden în vederea readoptării tratatului nuclear JCPOA de către SUA. Legea votată în parlamentul iranian la sfârşitul anului 2020 prevedea creşterea nivelului de îmbogăţire a uraniului la 20% sau mai mult.
Donald Trump a scos SUA din acord, considerat extrem de controversat în comunitatea de intelligence, unde au existat informaţii că Iranul urmărea construirea de bombe nucleare.
Acordul nuclear iranian impunea Teheranului îmbogăţirea uraniului doar până la 3,67 la sută, sub ameninţarea aplicării de sancţiuni economice. Însă după retragerea SUA din acord în mai 2018, urmată de reimpunerea de sancţiuni, Republica Islamică şi-a suspendat treptat obligaţiile care decurg din acord pentru a presa celelalte ţări semnatare să facă lobby pe lângă administraţia americană în favoarea ridicării sancţiunilor.
Evoluţia a stârnit îngrijorări în Arabia Saudită şi mai ales în Israel, care este singura putere nucleară din Orientul Mijlociu.