Iranul este gata să discute reprimirea SUA în acordul nuclear [ministru iranian]

Reactorul nuclear de la Bushehr, la 1200 km de Teheran, august 2010
Reactorul nuclear de la Bushehr, la 1200 km de Teheran, august 2010 (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Teheranul este pregătit să discute despre modul în care Washingtonul poate reveni în cadrul acordului privind programul nuclear iranian, a declarat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

„Dacă Statele Unite vor să re-adere la Planul de Acţiune Comprehensiv Comun (JCPOA), după ce a fost retrasă din acord de [preşedintele american în exerciţiu Donald] Trump, suntem gata să discutăm despre modul în care Statele Unite pot adera la JCPOA”, a declarat Zarif pentru publicaţia Iran.

Iranul a declarat în repetate rânduri că este gata să negocieze cu Statele Unite numai în cadrul acordului nuclear şi numai cu participarea altor ţări, cerând pentru aceasta revenirea la acord, ridicarea sancţiunilor, compensarea daunelor şi alte obligaţii, printre care promisiunea că Washingtonul nu se va retrage din acord din nou.

Miniştrii de externe francez şi german Jean-Yves Le Drian şi Heiko Maas au cerut şi ei Statelor Unite să revină la o abordare comună faţă de Iran, "pentru a se asigura că programul nuclear iranian este paşnic".

Iranul şi cei şase negociatori internaţionali au ajuns în iulie 2015 la un acord extrem de controversat care ar fi trebuit să rezolve problema programului nuclear iranian, despre care Occidentul susţinea că este dezvoltat în scopuri militare.

Acordul în forma sa iniţială nu a durat decât trei ani: în mai 2018, Statele Unite au anunţat retragerea unilaterală din acesta şi restabilirea unor sancţiuni împotriva Teheranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe