Administraţia Trump ar pregăti numeroase sancţiuni, care vizează programul de rachete balistice al Iranului

Secretarul american de stat Mike Pompeo (Sean Gallup/Getty Images)
A.P.
10.11.2020

Potrivit publicaţiei Axios, duminică, secretarul de stat Mike Pompeo pregăteşte un „potop” de sancţiuni împotriva Iranului pentru a se asigura că administraţia Biden ar avea mult mai multe obstacole dacă speră să restabilească acordul nuclear din 2015 intermediat de Barack Obama, aşa cum a promis candidatul republican Joe Biden în timpul campaniei.

O sursă israeliană anonimă, la curent cu discuţiile dintre Elliott Abrams emisarul SUA pentru Iran, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi consilierul israelian pentru securitate naţională Meir Ben-Shabbat, a declarat pentru Axios că „scopul este să aplice cât mai multe sancţiuni posibile Iranului până pe 20 ianuarie".

Cel mai îngrijorător pentru liderii din Teheran este faptul că sancţiunile care vizează programul de rachete balistice al Republicii Islamice se vor face „în coordonare cu Israel şi mai multe state din Golf”, rezultat al recentelor acorduri de pace dintre Israel şi state membre ale Ligii Arabe.

Administraţia SUA ar fi pregătit o listă de alte entităţi care urmează să fie sancţionate, după ce au existat deja sancţiuni de anvergură împotriva multor firme, aparţinând de la sectorul auto la aviaţie, energie, sectorul financiar.

Noile sancţiuni s-ar părea că nu vor viza în mod direct capabilităţile de dezvoltare nucleară ale Iranului, pentru că acest lucru ar facilita ridicarea lor de către o eventuală noua administraţie. Noile sancţiuni avute în vedere se vor concentra pe programul de dezvoltare a rachetelor balistice al Iranului.

Luna trecută, Casa Albă a eşuat să convingă Organizaţia Naţiunilor Unite să prelungească un embargo asupra tranzacţiilor de arme convenţionale impus Iranului, care a expirat pe 18 octombrie, permiţând acum Republicii Islamice să cumpere şi să vândă arme fără să încălce legislaţia internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor