Nou motiv de conflict: A expirat embargoul de arme impus Iranului

Clădire a centralei nucleare Bushehr din localitatea Bushehr, sudul Iranului
Clădire a centralei nucleare Bushehr din localitatea Bushehr, sudul Iranului (IIPA/Getty Images)

Pe 18 octombrie a expirat embargoul ONU referitor la armament impus Iranului, care a fost în vigoare în ultimii 13 ani şi a cărui ridicare a fost negociată în cadrul aşa-zisului acord JCPoA, agreat în 2015, sub administraţia Barack Obama.

Administraţia Trump a retras SUA din acordul extrem de controversat în mai 2018, în ciuda criticilor ţărilor europene semnatare, pe motiv că Iranul nu respectă prevederile stipulate. Partea europeană susţinea însă alinierea Teheranului la prevederi, în ciuda deselor semnale că Republica Islamică urmăreşte construirea de arme nucleare, de exemplu în raportul prezentat de agenţia germană BND în 2016.

Administraţia Trump a încercat permanent să combată expirarea embargoului la ONU, unde iniţiativa sa diplomatică a înregistrat o înfrângere zdrobitoare.

Oficialii iranieni au salutat evoluţia, ​​duminică, susţinând că este o „realitate clară” a înfrângerii SUA pe acest front, ambasadorul Teheranului în Marea Britanie citat de agenţia IRNA, de stat, afirmând: „Astăzi comunitatea internaţională şi-a exprimat încă o dată sprijinul pentru multilateralism şi în mod deschis opus încercării SUA de a împiedica punerea în aplicare a uneia dintre realizările semnificative ale diplomaţiei internaţionale".

El a subliniat că „SUA au fost înfrântă în diplomaţie şi aceasta este o realitate clară”.

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a sărbătorit, de asemenea, „victoria”. El a declarat pe Twitter că a fost o „zi importantă”, deoarece marchează „normalizarea” cooperării Iranului în domeniul apărării cu lumea.

Secretarul de stat Mike Pompeo a răspuns rapid că nu aceasta este realitatea, declarând, pentru Newsweek, că SUA sunt gata să acţioneze aplicând rapid sancţiuni oricărei ţări pregătite să tranzacţioneze arme cu Iranul:

„Statele Unite sunt pregătite să îşi folosească agenţiile interne pentru a sancţiona orice persoană fizică sau entitate care contribuie în mod material la furnizarea, vânzarea sau transferul de arme convenţionale către sau din Iran, precum şi pe cei care oferă instruire tehnică, sprijin financiar şi servicii, precum şi alte asistenţe legate de aceste arme", a declarat acesta.

În ultimele luni, atât Rusia, cât şi China au sugerat cu tărie că vor fi printre primele ţări care vor încheia tranzacţii de armament cu Iranul.