Benjamin Netanyahu efectuează o vizită secretă în Arabia Saudită

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit în secret cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, duminică. Evenimentul ar reprezenta prima întâlnire cunoscută între înalt oficiali israelieni şi saudiţi, pe fondul unei presiuni a administraţiei Trump de normalizare a legăturilor dintre cele două ţări adversare, potrivit AP News, care citează mass-media israeliană.

Netanyahu şi Yossi Cohen, şeful agenţiei de spionaj Mossad din Israel, au zburat duminică către oraşul Neom, situat în provincia Tabuk din nord-vestul Arabiei Saudite, unde s-au întâlnit cu prinţul moştenitor şi cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Surse anonime au declarat pentru WSJ că înalt oficiali din ambele ţări au discutat despre o gamă largă de probleme, inclusiv despre normalizarea legăturilor dintre ambele ţări, împreună cu alte subiecte referitoare la Iran. La reuniune nu au fost încheiate acorduri, au adăugat sursele.

Reuniunea, posibil orchestrată de administraţia Trump pentru a izola Iranul şi a promova statutul Israelului în Orientul Mijlociu, ar putea sugera că relaţiile diplomatice directe se pot îmbunătăţi dacă se ajunge la un acord şi poate avea ca rezultat o realiniere regională.

Regimul saudit a ignorat apelurile de normalizare a legăturilor cu Israelul atâta timp cât conflictul dintre Israel şi palestinieni rămâne nerezolvat.

În ultimele luni, Israelul a încheiat deja acorduri de "normalizare" cu Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Sudan.

Mass-media statului saudit nu a raportat întâlnirea.

Cu toate acestea, datele de urmărire a zborurilor au dezvăluit un „zbor vădit israelian direct către noul mega-oraş saudit Neom pe malul Mării Roşii. "A fost ex-fav bizjet t7-cpx al lui Bibi. Înapoi la Tel Aviv după 5 ore pe teren”, a publicat pe Twitter editorul publicaţiei Haaretz.

"Normalizarea" relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel înainte de a rezolva statalitatea palestiniană ar consemna o schimbare majoră de putere în regiune, subminând poziţia panarabă veche de zeci de ani.

După cum subliniază WSJ, regele Arabiei Saudite a avut neînţelegeri cu fiul său legate de strângerea relaţiilor cu Israelul.

Arabia Saudită şi Israel vor să vadă că Statele Unite îşi folosesc puterea militară pentru a învinge, nu doar pentru a limita ameninţarea iraniană. Amândouă ţările promovează în mod activ un acord cuprinzător şi greu de obţinut între SUA şi Iran, care combină priorităţile SUA de a opri programul nuclear al Iranului cu contracararea expansiunii geopolitice mai largi a Iranului în întreaga regiune.

Israelul, Arabia Saudită şi Statele Unite doresc ca Washingtonul să rămână activ în lupta împotriva terorismului în Orientul Mijlociu.