Submarin israelian în Golful Persic. Iranul promite "un răspuns masiv" dacă Israelul încearcă declanşarea unui conflict

Submarinul INS Rahav de producţie germana, cel de-al 5-lea submarin al Marinei israeliene, soseşte în portul militar Haifa în 12 ianuarie 2016
Submarinul INS Rahav de producţie germana, cel de-al 5-lea submarin al Marinei israeliene, soseşte în portul militar Haifa în 12 ianuarie 2016 (Jack Guez/AFP/Getty Images)
A.P.
29.12.2020

Mai sunt circa trei săptămâni până la termenul de învestire a preşedintelui SUA, Joe Biden, pe 20 ianuarie, iar tensiunile din Golful Persic sunt la cote dintre cele mai ridicate.

Cu o săptămână în urmă, surse israeliene au confirmat că un submarin israelian a traversat Canalul Suez vizibil deasupra apei în drum spre Golful Persic, dând un „mesaj” clar către Republica Islamică.

Luni, ministerul iranian de Externe a avertizat că Israelul riscă acum să treacă „linia roşie” în cazul în care va pătrunde adânc în Golf şi, astfel în zona controlată de Iran, iar purtătorul de cuvânt al ministerului, Saeed Khatibzadeh, a avertizat că Israelul ar trebui să fie „conştient de riscurile traversării liniei roşii a Iranului”.

"Toată lumea ştie ce înseamnă Golful Persic pentru Iran şi ce politică are Iranul cu privire la interesele şi securitatea sa naţională", a menţionat Khatibzadeh, potrivit agenţiei de ştiri Tasnim. Acumularea de tehnică de luptă în apele Golfului Persic are loc după asasinarea în noiembrie a cercetătorului în domeniul nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh lângă Teheran, într-o operaţiune sofisticată pentru care Iranul a învinovăţit agenţiile israeliene.

Khatibzadeh a adăugat că Iranul a trimis „mesaje guvernului SUA şi prietenilor noştri din regiune avertizând actualul regim american să nu se lanseze într-o nouă aventură în ultimele sale zile la Casa Albă”.

Luni, un important parlamentar iranian a transmis un răspuns ameninţător mai direct, generat de prezenţa submarinului israelian. Potrivit noilor declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Comisiei de securitate naţională şi politică externă a Parlamentului iranian, Abolfazl Amouei, Iranul nu va ezita să dea un răspuns „puternic şi masiv” oricărui submarin israelian din Golful Persic.

"Israelul trebuie să ştie că răspunsul nostru la agresiunea împotriva securităţii noastre naţionale va fi puternic şi masiv", a adăugat Amouei, vorbind în numele parlamentarilor iranieni.

Reluând declaraţii anterioare ale preşedintelui Iranului, cât şi ale Ministerului de Externe, Amouei a susţinut că Israelul şi administraţia Trump încearcă să provoace un conflict, având în vedere că se închide fereastra de oportunitate pentru o astfel de acţiune. Joe Biden, pe care presa mainstream americană l-a declarat învingător în alegerile de pe 3 noiembrie, a promis că va restabili imediat participarea SUA în acordul nuclear din 2015 (JCPOA).

"Israelul caută modalităţi de a trage regiunea într-un conflict pentru a crea haos în ultimele zile ale preşedinţiei Trump", a spus Amouei într-un interviu cu Al Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor