Big Brother sună din trâmbiţă / Ministrul german de Finanţe cere crearea unei singure armate pentru UE

Ministrul german de externe Wolfgang Schäuble susţine că Uniunea Europeană are nevoie de o armată comună, în locul a 28 de armate separate, pentru a gestiona ameninţările interne şi externe existente la adresa securităţii.
Un vehicul militar blindat Marder trece pe lângă soldaţii germani.
Un vehicul militar blindat Marder trece pe lângă soldaţii germani. (Captură Foto)

În timpul unui interviu publicat duminică în ziarul german Bild am Sonntag, Schäuble a declarat că “va trebui să cheltuim mai multe fonduri pentru iniţiativele comune de apărare a Europei... Scopul nostru trebuie să fie o armată europeană comună.”

El a precizat că fondurile necesare pentru a menţine şi organiza 28 de armate separate ar putea fi folosite “mult mai eficient împreună”.

“Pentru Germania, acest lucru înseamnă că va trebui să ne susţinem politicile externe şi pentru securitate mult mai puternic decât poate ne-ar plăcea”, a declarat el.

De asemenea, Schäuble a subliniat faptul că gestionarea şi controlarea crizelor din Africa şi Orientul Mijlociu necesită un angajament european mai puternic.

În ultimele câteva luni, Germania şi-a asumat treptat un rol mai puternic în operaţiunile militare internaţionale, lucru care a fost evidenţiat recent prin aprobarea de către legiuitorii germani a unei misiuni care prevede trimiterea a 6 avioane de recunoaştere, a unei fregate şi a 1.200 de soldaţi în Siria pentru a ajuta aşa-zisa coaliţie internaţională ce luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Misiunea germană a înfruntat o oarecare opoziţie din partea Damascului, care şi-a exprimat în repetate rânduri scepticismul în privinţa eficienţei şi adevăratului scop al loviturilor aeriene conduse de SUA.

Forţele germane sunt, de asemenea, desfăşurate în alte câteva locaţii din jurul globului, inclusiv în Afganistan şi Mali.