Iranul confirmă ieşirea Chinei dintr-un proiect masiv de infrastructură pe gaz

(Getty Images)
Andrei Popescu
07.10.2019

Într-o lovitură uriaşă dată perspectivelor Iranului de a se opune sancţiunilor americane, China National Petroleum Corp - compania de stat mamă din China al celui de-al doilea mare producător de petrol din China, petrochina şi unul dintre cele mai mari grupuri energetice integrate din lume - s-a retras dintr-un proiect de gaze naturale cu o participaţie de 5 miliarde USD în Iran, conform WSJ.

Retragerea a urmat după impunerea sancţiunilor americane, luna trecută, asupra a şase entităţi, inclusiv o unitate a COSCO Shipping Corp din China, acuzată că a cumpărat în mod deliberat şi a încercat să transporte petrolul iranian pe ascuns.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zangeneh, a confirmat, duminică, faptul că firma Petropars Co. controlează în totalitate un proiect de dezvoltare planificat în domeniul gazelor din câmpul Pars de sud, ca urmare a retragerii companiei China National Petroleum Corp. (CNPC). Compania chineză urma să înlocuiască firma Total SA France după ce aceasta a ieşit din Iran, invocând repercusiunile legate de sancţiunile aplicate de Washington.

Oficialii CNPC au declarat că firma s-a luptat să găsească canale bancare pentru a transfera fonduri în Iran, din cauza presiunii Statelor Unite. Banca proprie a CNPC, Bank of Kunlun, care este principalul canal pentru tranzacţiile Chinei în Iran, le-a spus clienţilor că nu mai acceptă tranzacţiile cu Republica Islamică, deşi a afirmat public că intenţionează să îşi păstreze afacerile cu Teheranul.

Evoluţia reprezintă o lovitură pentru Republica Islamică în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze naturale. Având în vedere că majoritatea energiei electrice este generată de centralele electrice cu gaze naturale, proiectul South Pars este considerat crucial pentru menţinerea nivelului de furnizare a energiei electrice interne.

China este ultimul principal cumpărător internaţional de petrol al Iranului; cu toate acestea, ultimele date vamale chineze au indicat că importurile sale din Iran se află într-o scădere abruptă - cu puţin peste 200.000 de barili pe zi faţă de cei 700.000 de barili pe zi importaţi înainte de aplicarea sancţiunilor americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor