Explozie la cel mai mare laborator bacteriologic din Rusia, care găzduia culturi de ciumă şi ebola

Vechi laborator aparţinând programului de arme bacteriologice a epocii sovietice ia foc.
Costum de protecţie bacteriologică (big-dan/iStock)
Andrei Popescu
17.09.2019

Potrivit mai multor publicaţii ruseşti, luni, la un centru de cercetare bacteriologică din Siberia, a avut loc o explozie, care a declanşat un incendiu.

„Institutul Vector”, situat la câţiva kilometri de Novosibirsk, a fost scena unui incident iniţial raportat ca „situaţie obişnuită de urgenţă" iar mai apoi a fost escaladat la "incident major”, potrivit RT, din cauza centrului de cercetare pentru virologie şi biotehnologie adăpostit în cadrul complexului industrial.

Cu toate acestea, primarul din Koltsovo a afirmat că nu ar exista substanţe periculoase din punct de vedere biologic în zona în care s-a produs explozia şi că laboratorul Vector nu era folosit în momentul exploziei.

Centrul de Stat pentru Cercetare Virologică şi Biotehnologie, cunoscut şi sub denumirea de Institutul Vector - localizat în mijlocul Siberiei dintr-un motiv evident - este construit în Koltsovo, regiunea Novosibirsk, Rusia. Are departamente de cercetare şi este echivalentul centrelor de prevenire şi control al bolilor din SUA, având infrastructură pentru toate nivelurile de alertă biologică, inclusiv laboratoare cu grad mare de izolare.

Institutul Vector este unul dintre cele două locuri din întreaga lume unde se păstrează variola.

Laboratorul este cunoscut pentru faptul că a dezvoltat vaccinuri pentru ebola şi hepatită, precum şi pentru studierea problemelor legate de epidemii şi probleme generale de imunologie.

În timpul Războiului Rece, se credea că ar fi parte a programului de dezvoltare a armelor biologice sovietice, acum oficial oprit. Acest lucru implică faptul că unele dintre cele mai periculoase tulpini - inclusiv cea de variolă, ebola, antrax şi ciumă - sunt încă păstrate în clădirea institutului.

Având în vedere acest lucru, o filială locală a Ministerului Urgenţelor a răspuns rapid la apel, trimiţând 13 echipaje de pompieri şi 38 de ofiţeri, care au intrat în clădirea cu şase etaje la câteva minute după sosire, conform RT.

Potrivit Ukrinform.ua, o butelie de gaz ar fi explodat la etajul cinci al clădirii, în timp ce echipele de muncitori din construcţii lucrau. Ca urmare a exploziei, a izbucnit un incendiu pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi.

Un muncitor a suferit arsuri de gradul doi şi trei şi a fost dus la un spital local.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor